Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Metsolová: Putin a Lukašenko sa budú zodpovedať za zločiny

Maltská europoslankyňa Roberta Metsolová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa predsedníčky EP je odkaz Európy jasný. Starý kontinent nebude odvracať pozornosť od bojov v ukrajinských mestách v čase, keď európske hodnoty čelia "Putinovej vojenskej mašinérii".

Brusel 1. marca (TASR) - Európsky parlament začal v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. Ešte pred prejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová.

"Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia," vyhlásila Metsolová.

Podľa nej je odkaz Európy jasný. Starý kontinent nebude odvracať pozornosť od bojov v ukrajinských mestách v čase, keď európske hodnoty čelia "Putinovej vojenskej mašinérii".

"Budeme podporovať vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu (ICC) a budeme (Putina) brať na zodpovednosť. Rovnako tak aj (bieloruského prezidenta) Lukašenka," vyhlásila Metsolová.

ICC sídliaci v holandskom Haagu v pondelok oznámil, že začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine". Podľa slov hovorcu súdu totiž existuje dôvod domnievať sa, že od roku 2014 sú na Ukrajine páchané vojnové zločiny i zločiny proti ľudskosti