Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Mexická metropola pridá ďalšie testovacie kapacity

Na snímke žena s ochranným rúškom na tvári sedí so psom na schodoch v parku v Mexico City, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Mexiko patrí ku krajinám s najnižším počtom vykonaných testov.

Mexiko 26. novembra (TASR) - Hlavné mesto Mexika bude proti novému koronavírusu bojovať posilnením testovacích kapacít a dohľadávaním kontaktov infikovaných osôb. Stane sa tak po tom, čo nárast pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 vyvolal obavy z ďalšieho ekonomického lockdownu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

Mexiko patrí ku krajinám s najnižším počtom vykonaných testov a už mesiace sa zameriava skôr na rozširovanie kapacít nemocníc, než na zhromažďovanie podrobných údajov o lokalizovaných ohniskách nákazy, poznamenáva Reuters. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil, že od obyvateľov nebude vyžadovať nosenie rúšok a nenariadi ani obmedzenie ich mobility.

Starostka metropoly Mexiko Claudia Sheinbaumová však prejavila väčšiu ochotu investovať do testovania a keďže v nasledujúcich týždňoch hrozí preťaženie tamojších nemocníc, vedenie hlavného mesta sa chce sústrediť rovnako na rozšírenie možností testovania, ako aj na trasovanie kontaktov.

Metropola Mexika chce počet denne vykonaných testov zdvojnásobiť na 10.000, pričom chce využiť rýchlotesty a nové odberové miesta majú vzniknúť v husto zaľudnených oblastiach, zdravotníckych centrách a na štadiónoch. Testovanie bude pokračovať dovtedy, kým sa nesploští krivka nákazy.

Lokálna vláda pred šiestimi dňami zaviedla nový systém vyhľadávania kontaktov nakazených. Ten spočíva v použití QR kódov, ktoré v obchodoch a reštauráciách evidujú telefónne čísla zákazníkov, aby ich bolo možné kontaktovať v prípade, že prídu do styku s nakazenou osobou. Doteraz bolo už takto upovedomených 11.439 ľudí.

V Mexiku sa novým druhom koronavírusu už nakazil viac ako milión ľudí a takmer 103.000 osôb nákaze podľahlo.