Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mexická vláda žiada zavrieť cintoríny z obáv pred zhoršením pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Mexiko momentálne registruje 860.714 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Mexiko 21. októbra (TASR) - Mexická vláda žiada zavrieť cintoríny pre verejnosť pred príchodom Dňa mŕtvych, sviatku, ktorý každoročne začiatkom novembra priláka státisíce Mexičanov a zahraničných turistov. Krajina sa tak snaží zamedziť šírenie ochorenia COVID-19. Informáciu priniesla v utorok agentúra Reuters.

S blížiacim sa sviatkom budú cintoríny zväčša zatvorené, keďže môžu predstavovať "zóny s vysokým rizikom nákazy," vyhlásil v utorok námestník mexického ministra zdravotníctva Hugo López-Gatell. Zároveň uviedol, že cintoríny spadajú pod správu miest a federálna vláda nemôže rozhodovať o zatvorení všetkých cintorínov v krajine. Zdôraznil však, že rozhodujúcim faktorom na zamedzenie šírenia nákazy je vyhýbanie sa davom.

Podľa informácií z magazínu Forbes México by sa opatrenia mali dotknúť najmä metropolitnej oblasti Valle de México vrátane hlavného mesta, kde sa miestne úrady rozhodli cintoríny v období sviatkov zatvoriť.

Deň mŕtvych (Día de los muertos), ktorý pripadá na 1. až 2. novembra, je slávnosť, ktorá v sebe spája prvky katolíckych rituálov a predhispánskych povier. Podľa nich sa mŕtvi v tomto období vracajú na zem z podsvetia, aby navštívili svojich blízkych. Deň mŕtvych prebieha v Mexiku v podobe výnimočne farebného a strašidelného festivalu, ktorého korene siahajú do čias Aztékov, stal sa však súčasťou miestnych katolíckych tradícií.

Mexiko momentálne registruje 860.714 prípadov nákazy novým koronavírusom a v spojení s ochorením COVID-19 doposiaľ v krajine zahynulo 86.893 ľudí.