Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Mexické mesto zriaďuje cintorín pre neidentifikované obete násilia

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prokuratúra vyjadrila nádej, že cintorín umožní zostavovanie tzv. genetických profilov obetí.

Ciudad Juárez 4. januára (TASR) - Mexické úrady nechajú vybudovať nový cintorín v jednom z najnebezpečnejších miest tejto krajiny vzhľadom na vysoký počet obetí násilia, ktoré po smrti zostali neidentifikované a nikto sa k nim nehlási. Tlačová agentúra AFP o tom informovala v sobotu s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

V meste Ciudad Juárez pri hranici so Spojenými štátmi, kde má cintorín vzniknúť, bolo v rokoch 2008 - 2019 zavraždených vyše 15.000 ľudí, z toho 1497 v priebehu vlaňajška.

Koordinátor miestnej prokuratúry Eberth Castaňón Torres uviedol pre AFP, že plánované zariadenie bude určené pre obete z celej severnej časti mexického štátu Chihuahua. Vybudované bude na ploche s rozlohou 50.000 štvorcových metrov a jeho súčasťou majú byť aj priestory na vizuálnu identifikáciu a úpravu ostatkov, ako aj šesť chladiacich miestností pre 300 tiel. Na dočasné uloženie ostatkov má slúžiť približne 2400 hrobových výklenkov.

Prokuratúra vyjadrila nádej, že cintorín umožní zostavovanie tzv. genetických profilov obetí.

V Mexiku oficiálne zaznamenali približne 275.000 úkladných vrážd v období od decembra 2016, keď federálna vláda začala vojenskú ofenzívu proti drogovým kartelom, pripomenula AFP.

V decembri 2018 sa v Mexiku ujal moci ľavicový prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý sľubuje zníženie "obludnej" úrovne násilia. Jeho nárast pripisuje hlavne rozbujnenej korupcii a hlbokej sociálnej nerovnosti.