Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident lídrom na summite COP26 vyčítal pokrytectvo

Na archívnej snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Foto: TASR/AP

Ak chceme chrániť životné prostredie, musíme prijímať rozhodnutia, konať – nie len rečniť, povedal, Obrador.

Mexiko 4. novembra (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu lídrom zúčastňujúcim sa na klimatickom summite OSN v Glasgowe vyčítal "pokrytectvo" a obvinil ich z neschopnosti riešiť základné príčiny krízy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Lídri väčšiny krajín sveta i predstavitelia vrcholných spoločností sa zišli na klimatickom summite OSN s označením COP26, ktorý sa koná v škótskom Glasgowe do 12. novembra, pripomína AFP. Cieľom je dosiahnuť novú dohodu v oblasti ochrany klímy.

Lóbez Obrador je jedným s lídrov, ktorý sa na konferencii v Glasgowe nezúčastnil. Medzi šéfmi štátov a vlád, ktorí sú na podujatí prítomní, podľa jeho slov existuje dvojaká debata.

"Najsilnejšie krajiny navyšujú výrobu a ťažbu palív v tom istom čase, keď sa konajú tieto summity na ochranu životného prostredia a na zastavenie klimatickej zmeny," povedal. Dodal, že všetci na summit prileteli súkromnými lietadlami. "Európa je plná lietadiel s lídrami a šéfmi krajín," povedal.

"Dosť bolo pokrytectva a módnych výstrelkov. Čo je potrebné urobiť je bojovať proti obrovskej nerovnosti vo svete," uviedol v stredu na tlačovej konferencii.

"Ak chceme chrániť životné prostredie, musíme prijímať rozhodnutia, konať – nie len rečniť," povedal.

Takisto pripomenul program mexickej vlády Sembrado Vida (Sadiac život) ktorý má za cieľ podporiť ochranu životného prostredia a vytvoriť 15.000 pracovných miest prostredníctvom vysadenia miliardy stromov v 32 mexických štátoch.