Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident obhajoval účasť ruskej jednotky na prehliadke

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v sprievode prvej dámy Beatriz Gutiérrez Möllerovej posiela symbolické objatie na začiatku každoročného sprievodu Dňa nezávislosti na hlavnom námestí v hlavnom meste 16. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Máme vzťahy so všetkými krajinami sveta a pozývame každého, povedal Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Mexiko 18. septembra (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok obhajoval účasť ruskej vojenskej jednotky na víkendovej prehliadke pri príležitosti Dňa nezávislosti Mexika. Reagoval tak na ostrú kritiku, že Mexiko poskytlo priestor jednotke štátu, ktorý zaútočil na Ukrajinu. Kritiku vedeniu Mexika adresovali ukrajinská veľvyslankyňa v Mexiku, opoziční politici i časť médií, doplnila agentúra AFP.

López Obrador však povedal, že Mexiko povolilo účasť každej krajine.

"Máme vzťahy so všetkými krajinami sveta a pozývame každého," povedal López Obrador na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii na to, že prítomnosť ruskej jednotky vyvolala - ako poznamenal - "škandál".

Ľavičiar López Obrador sa vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou snažil zachovať neutralitu Mexika a v istom momente navrhol mierové rozhovory. Jeho vláda však podporila niektoré významné rezolúcie OSN, ktoré kritizujú úlohu Ruska v konflikte.

Ukrajinská veľvyslankyňa v Mexiku Oxana Dramarecká na platforme X, predtým známej ako Twitter, uviedla, že vojenská prehliadka bola "pošpinená" účasťou ruskej jednotky, ktorá má podľa nej na rukách krv. Adresovala mexickému prezidentovi otázku, či je jeho postoj v súlade s politikou neutrality a odsúdenia agresie voči Ukrajine zo strany Mexika.

Xóchitl Gálvezová, hlavná opozičná kandidátka v budúcoročných prezidentských voľbách v Mexiku, uštedrila Lópezovi Obradorovi kritiku, keď na platforme X napísala, že "dal jasne najavo, že jeho priatelia sú diktátori, a nie demokrati".

Na prehliadke sa za Rusko zúčastnil 154. samostatný veliteľský Preobraženský pluk. Okrem neho aj jednotky z Brazílie, Čile, Číny, Kuby, Nepálu, Nikaraguy, Srí Lanky a Venezuely.

Pod paľbu kritiky sa dostala aj Nikaragua, ktorej vláde sa vyčíta potláčanie opozície voči prezidentovi Danielovi Ortegovi. Ortega pri obrane svojho konania tvrdí, že jeho odporcovia sa pokúšajú o štátny prevrat.