Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident Obrador sa druhýkrát zotavil z koronavírusu

Na archívnej snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Foto: TASR/AP

Obrador vo vyjadrení opäť zľahčoval dôsledky súčasného koronavírusového variantu omikron, vyzval však ľudí, aby sa dali zaočkovať v záujme zníženia rizika.

Mexiko 17. januára (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador sa v pondelok vrátil k plnému vykonávaniu svojich úradných povinností - šesť dní po tom, čo sa druhýkrát nakazil koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA.

Prezident sa na pravidelnej tlačovej konferencii objavil bez rúška, ako zvyčajne. Obrador nemal rúško ani na tlačovej konferencii 11. januára, keď už preukazoval symptómy ochorenia COVID-19. Pozitívny test na koronavírus vzápätí potvrdil, že sa infikoval.

Obrador vo vyjadrení opäť zľahčoval dôsledky súčasného koronavírusového variantu omikron, vyzval však ľudí, aby sa dali zaočkovať v záujme zníženia rizika.

"Je jasné, že tento variant nie je taký závažný než ten predchádzajúci," vyhlásil. "V každom prípade musíme dávať pozor, aby sme sa vyhli kontaminácii, pretože áno, počet infekcií v krajine rastie, počet hospitalizácií však nie," dodal.

Mexiko minulý týždeň opakovane zaznamenalo viac než 40.00 denných prípadov nákazy koronavírusom, tento počet je však v skutočnosti oveľa vyšší v dôsledku nedostatočného testovania, píše DPA.

Mexický prezident už dostal tri očkovacie dávky. Len 56 percent obyvateľov Mexika dostalo dve dávky vakcíny, kým tretia posilňovacia dávka je zatiaľ určená len osobám vo veku nad 60 rokov a učiteľom.

Obrador, ktorý od začiatku pandémie zľahčoval COVID-19, prvýkrát ochorel vlani v januári. Podľa oficiálnych údajov zomrelo v Mexiku v dôsledku koronavírusu najmenej 300.000 ľudí.