Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident vyzval Bidena na zmenu postoja USA k regiónu

Na archívnej snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Foto: TASR/AP

Biden je na svojej prvej návšteve Mexika vo funkcii prezidenta.

Mexiko 10. januára (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok vyzval prezidenta USA Joea Bidena, ktorý je na návšteve Mexika, aby skoncoval s desaťročia trvajúcim "pohŕdaním" zo strany Spojených štátov voči Latinskej Amerike. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Zatiaľ čo López Obrador srdečne privítal Bidena po jeho príchode do prezidentského paláca, na formálnych rokovaniach zvolil ostrejší tón, keď apeloval na zmenu postoja USA k regiónu.

"Je čas ukončiť toto zabudnutie, toto opustenie, toto pohŕdanie Latinskou Amerikou a Karibikom," povedal mexický prezident Bidenovi a členom jeho tímu na začiatku bilaterálnych rozhovorov v hlavnom meste Mexiko.

Biden naopak obhajoval pozíciu Washingtonu s tým, že len za uplynulých 15 rokov minul v prospech tohto regiónu "desiatky miliárd dolárov". Spojené štáty podľa neho poskytujú viac zahraničnej pomoci než ktorékoľvek iné krajiny dokopy.

"Žiaľ, naša zodpovednosť nekončí len na západnej pologuli," podotkol Biden. Prezident USA zároveň požiadal o tvrdšie kroky v súvislosti s nelegálnou migráciu a drogami.

Biden je na svojej prvej návšteve Mexika vo funkcii prezidenta. Okrem stretnutia so svojím mexickým náprotivkom sa tiež zúčastní na trojstranných rokovaniach s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.





4 zsl