Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident začal návštevu 4 krajín Strednej Ameriky a Kuby

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador počas spoločnej tlačovej konferencie s guatemalským prezidentom Alejandrom Giammatteiom (nie je na snímke) v Guatemale, hlavnom meste rovnomenného štátu v piatok 6. mája 2022. Foto: TASR/AP

Obradora sprevádzajú na jeho ceste ministri obrany, zahraničných vecí a námorníctva. Delegácia má v piatok pokračovať do Salvádora a Hondurasu.

Guatemala 6. mája (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador pricestoval vo štvrtok do Guatemaly – prvej zastávky na svojej ceste v oblasti Strednej Ameriky a Kuby. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

Mexický prezident kritizoval v Guatemale vládnych predstaviteľov USA za to, že Ukrajine "rýchlo poslali miliardy", no ich konanie v oblasti rozvojovej pomoci pre Strednú Ameriku je pomalé.

Takisto žiadal pomoc Spojených štátov na zastavenie chudoby a nezamestnanosti, v dôsledku ktorých tisíce ľudí odchádzajú z tejto krajiny smerom k hraniciam USA.

Prezident do nedele 8. mája navštívi Guatemalu, Salvádor, Honduras, Belize a Kubu. Počas cesty sa bude venovať témam migrácie i rozvoja vrátane programu mexickej vlády Sembrando Vida (Zasievame život), ktorého cieľom je prispieť k zníženiu chudoby vo vidieckych oblastiach a k ochrane životného prostredia. Mexiko žiada vládu USA, aby pomáhala s financovaním tohto programu, píše AP. Zatiaľ sa tak však nestalo.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (vľavo) a guatemalský prezident Alejandro Giammattei (vpravo) sa zdravia počas stretnutia v Guatemale, hlavnom meste rovnomenného štátu v piatok 6. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Mexického prezidenta sprevádzajú na jeho ceste ministri obrany, zahraničných vecí a námorníctva. Delegácia má v piatok pokračovať do Salvádora a Hondurasu.

López Obrador je zástancom úsporných opatrení. Počas cesty sa bude presúvať komerčnými letmi a lietadlami mexických vzdušných síl, napísal na svojej webovej stránke denník El País.