Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident zváži žiadosť narkobaróna Guzmána o presun do Mexika

Na archívnej snímke z 22. februára 2014 príslušníci mexického námorníctva eskortujú známeho mexického narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána do vrtuľníka v mexickej metropole Mexiko. Foto: TASR/AP

Guzmán tiež chce, aby prezident López Obrador riešil údajné procesné chyby, ku ktorým došlo počas jeho vydania do USA za bývalej mexickej vlády v roku 2017.

Mexiko 19. januára (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu uviedol, že vláda zváži žiadosť narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána o presun zo Spojených štátov do Mexika pre údajné zlé podmienky v americkom väzení. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Guzmán (64) si ako bývalý šéf drogového kartelu Sinaloa v USA odpykáva doživotný trest za obchodovanie s drogami, pranie špinavých peňazí a ďalšie trestné činy. Jeho právny zástupca pre médiá povedal, že nemá v Spojených štátoch adekvátny prístup k dennému svetlu, návštevám, dobrému jedlu či zdravotnej starostlivosti.

Guzmán tiež chce, aby prezident López Obrador riešil údajné procesné chyby, ku ktorým došlo počas jeho vydania do USA za bývalej mexickej vlády v roku 2017.

Mexické veľvyslanectvo vo Washingtone na sociálnej sieti uviedlo, že dostalo od Guzmánovho právnika Josého Refugia Rodrígueza e-mail a obrátilo sa na mexické ministerstvo zahraničných vecí. Prezident povedal, že túto žiadosť vláda zváži. "Pokiaľ ide o ľudské práva, musíte mať vždy dvere otvorené," dodal.

USA a Mexiko majú dohodu o prevoze väzňov, ktorá umožňuje, aby si ľudia odsúdení v inej krajine za určitých okolností mohli odpykať trest vo svojej domovskej krajine. V Guzmánovom prípade je však vzhľadom na riziká, ktoré údajne stále predstavuje, veľmi nepravdepodobné, že bude dohoda uplatnená.