Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Mexiko je najnebezpečnejšou krajinou pre environmentálnych aktivistov

Na snímke členka brazílskeho domorodého kmeňa, archívna foto. Foto: TASR/AP

Rojo organizoval demonštrácie proti tomu, že mexické úrady odvádzajú vodu z území Yaquiov pre potreby veľkých miest.

Vicam 29. septembra (TASR) - Mexiko sa stalo najnebezpečnejšou krajinou na svete pre environmentálnych aktivistov. Vyplýva to zo správy mimovládnej organizácie Global Witness, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Podľa uvedenej správy zahynulo v roku 2021 na celom svete približne 200 ochrancov životného prostredia, z toho najviac – 54 – na území Mexika. V Kolumbii ich napríklad – pre porovnanie – prišlo o život 33 a v Brazílii 26.

Spomedzi 200 zdokumentovaných násilných úmrtí environmentálnych aktivistov a bojovníkov za práva domorodého obyvateľstva boli viac než dve tretiny zaznamenané v krajinách Latinskej Ameriky.

Jedným z najznámejších takýchto prípadov v Mexiku bolo vlaňajšie zabitie známeho domorodého aktivistu Tomása Roja. Ten sa dlhodobo usiloval chrániť vodné zdroje, nachádzajúce sa na územiach obývaných indiánskym kmeňom Yaquiov (Jakiov) v severomexickom štáte Sonora pri hraniciach s USA.

Podľa mexických úradov ho zavraždili členovia miestneho drogového gangu pre spory okolo vyberania cestného mýta. Jeho spolupracovníci však tvrdia, že ho dali v skutočnosti zlikvidovať vplyvné záujmové skupiny, ktoré sa usilujú získať indiánsku pôdu a zdroje.

Rojo organizoval demonštrácie proti tomu, že mexické úrady odvádzajú vodu z území Yaquiov pre potreby veľkých miest. Príslušníci tohto chudobného kmeňa preto trpia nedostatkom vody, ktorý ohrozuje samotné prežitie ich tradičnej kultúry, vysvetľuje AP.