Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mexiko pošle na Kubu lode s potravinovou a zdravotníckou pomocou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia, ktorý postihol aj základné sektory potravinárstva a poľnohospodárstva.

Mexiko 23. júla (TASR) - Mexiko pošle na Kubu dve lode s potravinami a zdravotníckou pomocou, oznámilo mexické ministerstvo zahraničných vecí. V piatok o tom informovala agentúra AP.

Lode podľa rezortu diplomacie vyplávajú v nedeľu z prístavu Veracruz na pobreží Mexického zálivu. Na Kubu dovezú kyslíkové fľaše, ihly, injekčné striekačky, ako aj ryžu, fazuľu a ďalšie základné potraviny.

Táto pomoc je podľa mexického ministerstva zahraničných vecí pokračovaním jeho "politiky medzinárodnej solidarity".

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador sa predtým vyslovil za zrušenie amerických sankcií voči Kube, ktoré výrazne obmedzujú obchodné vzťahy i príjmy tohto ostrovného štátu. Urobil tak po tom, čo Washington rozšíril sankcie uvalené na niektorých predstaviteľov kubánskej vlády v súvislosti s potlačením nedávnych protivládnych demonštrácií.

V nedeľu 11. júla vyšli na Kube do ulíc tisíce ľudí, aby demonštrovali proti nedostatku jedla a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu koronavírusovej krízy. Protesty potom pokračovali aj v ďalších dňoch a kubánske úrady voči nim tvrdo zasiahli.

Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia, ktorý postihol aj základné sektory potravinárstva a poľnohospodárstva.

K súčasnej hlbokej kríze na Kube prispela aj pandémia koronavírusu, ktorá výrazne znížila príjmy z turistického ruchu, a tiež tamojší systém plánovaného hospodárstva sovietskeho typu, píše agentúra Reuters.