Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Mexiko protestuje proti dražbe predmetov z predkolumbovského obdobia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do dražby má ísť celkovo 39 artefaktov vrátane 1500-ročnej kamennej masky z mesta Teotihuacán.

Mexiko 4. februára (TASR) - Mexickí činitelia oznámili, že krajina podala protest proti francúzskej vláde v súvislosti s plánovanou dražbou plastík a ďalších artefaktov z predkolumbovskej civilizácie, ktoré pochádzajú z územia Mexika. Dražba organizovaná aukčným domom Christie's sa má konať 9. februára v Paríži, informovala v stredu stanica France 24.

Národný ústav antropológie a histórie (INAH) taktiež vyhlásil, že podal v Mexiku trestné oznámenie na neznámeho páchateľa s tým, že je ilegálne vyvážať alebo predávať takéto predmety.

Do dražby má ísť celkovo 39 artefaktov vrátane 1500-ročnej kamennej masky z mesta Teotihuacán, ktorej hodnota sa odhaduje na 550.000 eur, ako aj rovnako starej sochy bohyne plodnosti Cihuateteo.

Riaditeľ INAH Diego Prieto uviedol, že zhruba 30 kusov sa zdá byť pravých, ale aukčnú sieň obvinil z toho, že ponúka aj niekoľko falzifikátov. "Tento spor nie je s Francúzskom ani s francúzskou vládou, ale skôr s komercializáciou, ku ktorej by nemalo dôjsť," uviedol. Jeho inštitút požiadal mexické ministerstvo zahraničných vecí, aby dané predmety získalo späť.

Predpokladá sa, že niektoré artefakty sú vo Francúzsku alebo v iných častiach Európy už mnoho rokov. Bezprostredne nebolo známe, či ich vlastníctvo spadá pred rok 1972, keď Mexiko prijalo zákon, ktorý zakazuje vývoz alebo predaj kultúrneho dedičstva. Krajina v roku 2019 neuspela v úsilí zamedziť podobnej dražbe, na ktorej sa vo Francúzsku predalo približne 120 predkolumbovských artefaktov.

Mexiko sa v posledných rokoch snaží získať naspäť diela a starožitnosti z obdobia civilizácií, ktoré existovali na jeho území pred príchodom španielskych dobyvateľov v 16. storočí. V minulom roku mexickí predstavitelia žiadali o výpožičky predmetov zo zbierok európskych múzeí.

Mexiko si tento rok pripomína 500. výročie od zániku aztéckej ríše a 200. výročie svojej nezávislosti. Mexiko k obom výročiam vlani začalo pripravovať veľkú výstavu v hlavnom meste.