Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf mexickej Finančnej spravodajskej jednotky odstúpil pre škandál

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý pri nástupe do úradu v roku 2018 sľuboval zintenzívnenie boja proti korupcii, označil udalosť za škandál.

Mexiko 9. novembra (TASR) - Šéf mexickej Finančnej spravodajskej jednotky (UIF) Santiago Nieto odstúpil v pondelok z funkcie po tom, čo u hostí cestujúcich na jeho svadbu v Guatemale našli veľký obnos finančnej hotovosti. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Nieto viedol UIF – sekciu ministerstva financií bojujúcu proti praniu špinavých peňazí – od roku 2018.

Guatemalské úrady objavili v súkromnom lietadle 35.000 dolárov v hotovosti, ktoré následne zhabali. Peniaze podľa Reuters patrili výkonnému riaditeľovi mexického denníka El Universal Juanovi Franciscovi Ealymu Ortizovi.

El Universal však vo svojom pondelkovom vydaní informoval, že Ortiz chcel týmito peniazmi zaplatiť za bližšie nešpecifikované lekárske ošetrenie v USA. Hotovosť bola navyše riadne zdokumentovaná a priznaná mexickým úradom, dodali noviny.

Na palube lietadla bola aj splnomocnenkyňa mestskej rady metropoly Mexiko pre cestovný ruch Paola Félixová, ktorá následne tiež odstúpila.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý pri nástupe do úradu v roku 2018 sľuboval zintenzívnenie boja proti korupcii, označil udalosť za "škandál".

"Je to škandalózna záležitosť, aj keď ide o súkromnú udalosť... verejné záležitosti sú v Mexiku čoraz verejnejšie a o súkromných veciach sa tiež vie stále viac," povedal v pondelok novinárom López Obrador.

Mexický prezident sa v minulosti pokúsil predať vládny špeciál, lieta spravidla komerčnými letmi a odmietol bývať v honosnej prezidentskej rezidencii, ktorá od roku 2018 slúži ako kultúrny priestor, pripomína AP.

Nieta na poste šéfa Finančnej spravodajskej jednotky nahradí dlhoročný progresívny politik Pablo Gómez.