Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Spomienkovú demonštráciu v Mexiku narušili anarchisti - 50 zranených

Najmenej 50 zranených si v noci nadnes v hlavnom meste Mexika vyžiadali potýčky medzi políciou a účastníkmi pochodu učiteľov a študentov, ktorý sa konal pri príležitosti 45. výročia masakry študentov a občianskych aktivistov, známeho aj ako Masakra v Tlatelolcu. Foto: TASR/AP

Potýčky v uliciach Mexika vypukli po tom, ako skupina demonštrantov začala do polície hádzať kamene a zápalné fľaše.

Mexiko 3. októbra (TASR) - Najmenej 50 zranených si v noci nadnes v hlavnom meste Mexika vyžiadali potýčky medzi políciou a účastníkmi pochodu učiteľov a študentov, ktorý sa konal pri príležitosti 45. výročia masakry študentov a občianskych aktivistov, známeho aj ako Masakra v Tlatelolcu.

Medzi zranenými je podľa veliteľa mestskej polície Hectora Serrana aj asi 20 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Polícia kvôli výtržnostiam zadržala najmenej 20 osôb.

Podľa Červeného kríža záchranári na mieste ošetrili 47 ľudí, zranenia ďalších troch si vyžiadali prevoz do nemocnice. Organizácia na ochranu slobody tlače informovala, že políciou a demonštrantami hlásiacimi sa k anarchistom bolo zranených aj najmenej sedem novinárov. Dvoch novinárov policajti zadržali.

Galéria: Spomienkovú demonštráciu v Mexiku narušili anarchisti





Potýčky v uliciach Mexika vypukli po tom, ako skupina demonštrantov začala do polície hádzať kamene a zápalné fľaše. Policajti proti útočníkom použili slzotvorný plyn. Veliteľ Serrano pre rozhlasovú stanicu Formula spresnil, že demonštrácia mala pokojný priebeh, kým skupina 200-250 anarchistov nezaútočila na policajné zložky.

Demonštrácia bola spomienkou na krviprelievanie z 2. októbra 1968, keď polícia spustila paľbu do účastníkov protivládnej študentskej demonštrácie. Podľa oficiálnych zdrojov vtedy prišlo o život 40 ľudí, ľudskoprávne organizácie evidujú do 300 obetí.