Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisícky Mexičanov žiadali spravodlivosť v prípade zmiznutých študentov

Príbuzní a spolužiaci nezvestných 43 vysokoškolákov a ich aktivisti pochodujú v Mexico City v pondelok 26. septembra 2022 v deň výročia zmiznutia študentov v Iguale v štáte Guerrero. Foto: TASR/AP

O tom, čo sa s mladými ľuďmi stalo potom, sa vedú ostré spory.

Mexiko 27. septembra (TASR) - Tisícky Mexičanov požadovali spravodlivosť pri príležitosti ôsmeho výročia zmiznutia 43 študentov. Tamojšia polícia predtým uviedla, že sa na tomto zločine zrejme podieľala aj armáda a ďalšie štátne inštitúcie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Príbuzní obetí, študenti i ďalší demonštranti pochodovali v pondelok centrom metropoly Mexiko a skandovali slogany ako "Vzali ich živých, chceme ich živých!". Niektorí z protestujúcich niesli transparenty s nápisom "Bola to armáda".

"Požadujeme, aby bola armáda vyšetrovaná, aby boli potrestaní," povedala Blanca Navová, matka jedného zo zmiznutých študentov.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyzval protestujúcich, aby si pokojne uctili pamiatku obetí tragédie, ktorá šokovala celú krajinu a vyvolala medzinárodné rozhorčenie. Obradorova výzva prišla po piatkových potýčkach polície s demonštrantmi, ktorí na mexickú vojenskú základňu hádzali kamene a zápalné fľaše. Zranenia vtedy utrpeli desiatky príslušníkov bezpečnostných síl.

Študenti učiteľstva sa pred svojím zmiznutím v juhomexickom štáte Guerrero zmocnili autobusov, aby mohli cestovať na demonštráciu v hlavnom meste Mexiko. Vyšetrovatelia tvrdia, že následne ich zadržala skorumpovaní príslušníci polície, ktorí ich odovzdali drogovému kartelu. Ten ich zase zrejme mylne považoval za členov konkurenčného gangu.

O tom, čo sa s mladými ľuďmi stalo potom, sa vedú ostré spory. Podľa oficiálnej správy predloženej v roku 2015 členovia kartelu študentov zabili a ich pozostatky spálili na skládke odpadu. Tieto závery však odmietli nezávislí experti, úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ako aj pozostalé rodiny.

Vládny výbor pre ľudské práva nedávno označil zmiznutie študentov za zločin spáchaný za účasti štátnych inštitúcií. Doposiaľ sa podarilo identifikovať pozostatky iba troch obetí, píše AFP.

Mexická prokuratúra v auguste oznámila, že v predmetnom prípade bol vydaný zatykač na viac ako 80 podozrivých osôb vrátane 20 členov armády, 44 policajtov a 14 členov zločineckej skupiny.