Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Mexiko z dvoch januárových vrážd novinárov obviňuje pašerákov drog

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fotoreportéra Martíneza zastrelili 17. januára v meste Tijuana na severozápade Mexika na hraniciach s USA.

Mexiko 29. apríla (TASR) - Mexická vláda vo štvrtok označila pašerákov drog za páchateľov januárových vrážd novinárov Lourdes Maldonadovej Lópezovej a Margarita Martíneza. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úrad prokuratúry je presvedčený, že Maldonadovú Lópezovú zavraždili zostávajúci členovia kartelu Arellano Felix, píše AFP s odvolaním sa na Ricarda Mejíu, štátneho tajomníka pre národnú bezpečnosť. Údajný líder tohto kartelu prezývaný Cabo 16 je jedným z 13 podozrivých, ktorí sú v spojitosti s týmto prípadom zadržiavaní.

Dôvodom vraždy mali byť vyhlásenia novinárky namierené proti pašerákom drog. "Tá istá skupina zavraždila aj jej kolegu Margarita Martíneza," povedal Mejía.

Fotoreportéra Martíneza zastrelili 17. januára v meste Tijuana na severozápade Mexika na hraniciach s USA. O šesť dní neskôr v tomto istom meste zavraždili Maldonadovú, hoci bola pod ochranou vládneho programu.

V Mexiku tento rok zavraždili už ôsmich novinárov, píše AFP s odvolaním sa na organizáciu brániacu práva novinárov. Vláda uvádza, že vražda šiestich z nich mala spojitosť s prácou týchto žurnalistov.

V Mexiku je jednou z najnebezpečnejších krajín pre pracovníkov médií. Od roku 2000 tam zavraždili už viac než 150 novinárov, pripomína AFP.

USA a Európsky parlament túto krajiny žiadajú, aby novinárom zabezpečila primeranú ochranu.