Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mexiko zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie

Na snímke ľudia sa zhromaždili na ulici po zemetrasení, ktorého otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste Mexika Mexico City 22. septembra 2022. Foto: TASR / AP

Spojené štáty mexické i ich hlavné mesto zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,5 tento týždeň aj v pondelok.

Mexiko 22. septembra (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 postihlo vo štvrtok západomexický štát Michoacán, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Prírodný živel sa ozval len niekoľko dní nato, ako mexickú federáciu v pondelok prekvapilo zemetrasenie s magnitúdou 7,6 a vyžiadalo si dva ľudské životy. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Epicentrum štvrtkového zemetrasenia bolo 84 kilometrov južne od mesta Coalcomán neďaleko tichomorského pobrežia, uviedla mexická geologická služba. Dodala, že epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 12 kilometrov.

V hlavnom meste Mexiko sa varovné sirény rozozvučali o 01.16 h miestneho času (08.16 h SELČ).

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že išlo o dotrasy po pondelkovom zemetrasení. Otrasy bolo podľa neho cítiť aj v štátoch Colima, Jalisco a Guerrero.

Starostka mesta Mexiko Claudia Sheinbaumová na Twitteri napísala, že v metropole bezprostredne neboli hlásené materiálne škody, píše agentúra AP. Škody neuvádzajú ani úrady v Michoacáne.

Spojené štáty mexické i ich hlavné mesto zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,5 tento týždeň aj v pondelok. Odohralo sa iba necelú hodinu po tom, ako sa po celej krajine skúšobne rozozvučali sirény v rámci simulácie, ktorú usporiadali na výročie zemetrasení z roku 1985.

Mexickú metropolu zasiahlo 19. septembra 1985 zemetrasenie s magnitúdou 8,1, pri ktorom zahynulo viac než 10.000 ľudí a boli zničené stovky budov. V roku 2017 si v rovnaký septembrový deň zemetrasenie s magnitúdou 7,1 vyžiadalo vyše 350 životov, prevažne v hlavnom meste.