Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mexiko zaznamenalo tretí najvyšší denný nárast úmrtí na COVID-19

Správca Juan Rivera kráča so svojimi psami pomedzi hroby na mestskom cintoríne na predmestí mexickej metropoly v pondelok 15. júna 2020. Foto: TASR/AP

Predstavitelia zdravotníctva uvádzajú, že Mexiko sa nachádza v štádiu pandémie nazývanom plató (stabilizovaný stav), keď sú prípady nákazy a úmrtí ustálené, alebo nastáva len malý pokles.

Mexiko 17. júna (TASR) - Mexiko síce oznámilo plány na znovuotvorenie kostolov a obnovenie náboženských aktivít, ale v utorok miestneho času nahlásilo takmer rekordné počty nových prípadov nákazy a úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. V stredu nadránom o tom informovala tlačová agentúra AP.

Mexické ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 4599, čo je doteraz druhý najvyšší denný nárast - celkový počet infikovaných je tak 154.863.

Nárast denných úmrtí je 730, čo je tretí denný najvyšší potvrdený počet - tento mesiac už skôr boli zaznamenané jednodňové nárasty úmrtí 1092 a 816. Tieto údaje konkurovali počtom v USA.

Počty nakazených a mŕtvych - ktorých je teraz 18.310 - sú jasne podhodnotené, pretože Mexiko robí veľmi málo testov.

Profesionálni zdravotníci teraz tvoria približne 24 percent mexických prípadov: nakazilo sa celkovo 32.388 lekárov, zdravotných sestier a laboratórnych technikov; zomrelo ich 463.

Predstavitelia zdravotníctva uvádzajú, že Mexiko sa nachádza v štádiu pandémie nazývanom plató (stabilizovaný stav), keď sú prípady nákazy a úmrtí ustálené, alebo nastáva len malý pokles. Napriek tomu sa podniky začínajú po povinnom zatvorení (lockdown) znova otvárať.

Ministerstvo vnútra zverejnilo v utorok pokyny pre obnovenie náboženských aktivít a pre otvorenie kostolov, ktoré museli byť dosiaľ tiež zatvorené - približne v polovici Mexika môžu teraz kostoly zaplniť 25 percent svojej kapacity. A keď už počty prípadov a zaplnenie nemocníc klesnú, povolená kapacita sa zvýši na 50 percent.