Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

MF DNES: Bruselu došla trpezlivosť s ČR, váha s ochranou údolia Labe

Český premiér Bohuslav Sobotka, archívne foto Foto: TASR/AP

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotku tlačí čas. Na zapísanie lokalít malo Česko asi desať rokov. Termín vypršal tento rok v januári.

Praha 30. apríla (TASR) - Brusel odmietol žiadosť Českej republiky, aby znova odložila zaradenie údolia rieky Labe pri Děčíne a Přelouči na zoznam špecificky chránených lokalít, píše dnes webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Česká vláda bude v pondelok už po niekoľký raz riešiť, či požiadavku Európskej komisie splní, alebo tam - naopak - vybuduje plavebnú komoru a umelý kanál. V druhom prípade však Česku hrozí, že bude EÚ každý deň posielať pokutu štvrť milióna korún (9245 eur), vysvetľuje spravodajský server iDNES.cz.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotku tlačí čas. Na zapísanie lokalít malo Česko asi desať rokov. Termín vypršal tento rok v januári. Preto koncom februára začal Brusel s Českom pojednávanie kvôli porušeniu úniového práva, ktoré môže vyústiť do žaloby na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu.

Vláda v Prahe mala ďalšie dva mesiace na to, aby Európe svoj zamietavý postoj vysvetlila. Lehotu však nestihla. Navyše, v Bruseli nevypočuli aprílovú žiadosť o mesačný odklad. Komisia ignorovala český argument, že o tejto problematike v súčasnosti ministri intenzívne diskutujú.

"Česká republika preto po rozhodnutí vlády, ktoré sa predpokladá tento pondelok 2. mája, poskytne komisii komplexnú odpoveď najneskôr do konca mája," uviedol podľa iDNES.cz minister životného prostredia Richard Brabec (ANO).

Väčšina ministrov však v minulých týždňoch už niekoľkokrát dala prednosť riečnej doprave. Pokiaľ tak urobí aj v pondelok, zrejme už tento rok pošle Brusel do Prahy účtenky s nemalými pokutami, ktoré sa navyše každý deň zdvihnú o viac než 250.000 Kč, upozorňuje internetové vydanie Mladej fronty DNES.