Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

MICA: Počet pirátskych činov bol vlani najnižší od roku 2008

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Znížil sa tiež počet únosov; vlani sa v Guinejskom zálive odohrali len dva, v roku 2019 ich bolo až 146.

Brest 9. januára (TASR) — Počet činov námorného pirátstva vlani klesol na najnižšiu úroveň od roku 2008, keď sa o nich začali viesť štatistiky. V pondelok to oznámilo francúzske Centrum pre námornú informačnú spoluprácu a osvetu (MICA). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

MICA, zriadené v roku 2016, ktoré je pobočkou Medzinárodného námorného úradu (IMB), uviedlo, že v roku 2022 zaznamenalo 300 prípadov pirátstva a lúpeží. IMB už v októbri informoval, že pirátskych činov bolo najmenej od roku 1992.

V Guinejskom zálive pri západnom pobreží Afriky, ktorý je považovaný za baštu pirátov, boli vlani prepadnuté len tri lode. V roku 2019 tam piráti zaútočili na 26 plavidiel, uviedlo MICA.

Znížil sa tiež počet únosov; vlani sa v Guinejskom zálive odohrali len dva, v roku 2019 ich bolo až 146.

"Čísla nikdy neboli na nižšej úrovni. Pri pirátstve však nikdy neviete, čo očakávať, preto aj naďalej vyzývame na ostražitosť," povedal pre AFP Eric Jaslin, šéf MICA.

Agentúra AFP pripomína, že viacerí piráti sa uchýlili k alternatívnym ilegálnym aktivitám, ako napríklad k nezákonnej rafinácii alebo preprave kradnutej surovej ropy.

V správe MICA sa však uvádza, že lúpeže v teritoriálnych vodách — na rozdiel od pirátstva, ktoré sa pácha na otvorenom mori – sú aj naďalej častým javom, najmä v Singapurskom a Malackom prielive. Nebezpečenstvo pre lode predstavuje aj obchodovanie s drogami a zbraňami, pašeráctvo a ozbrojené konflikty.