Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kríza na Blízkom východe:Svetoví lídri vyzývajú na deeskaláciu napätia

Na archívnej snímke z 30. marca 2021 predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Michel sa svojou výzvou pripojil k ďalším európskym lídrom, ktorí žiadajú o ukončenie násilností medzi izraelskými armádnymi silami a hnutím Hamas.

Brusel 12. mája (TASR)- Predseda Európskej rady Charles Michel sa v stredu pripojil k výzvam medzinárodného spoločenstva na okamžitú deeskaláciu napätia medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas.

Belgický expremiér prostredníctvom svojho účtu na Twitteri uviedol, že v tejto súvislosti telefonicky hovoril s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom. Spresnil, že je "veľmi znepokojený" najnovším rozmachom násilia, ako aj vystreľovaním rakiet naslepo.

"Prioritou musí byť deeskalácia napätia a prevencia úmrtí nevinných civilistov na oboch stranách," odkázal predseda Európskej rady.

Michel sa svojou výzvou pripojil k ďalším európskym lídrom, ktorí žiadajú o ukončenie násilností medzi izraelskými armádnymi silami a hnutím Hamas.

Muž ťahá kufor pri prechádzaní okolo trosiek zničenej obytnej budovy po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 12. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell podľa vyjadrenia svojho hovorcu Petra Stana už v pondelok označil raketové útoky z pásma Gazy proti civilnému obyvateľstvu v Izraeli za "neprijateľné" a obe strany konfliktu vyzval, aby sa snažili o zmiernenie napätia s cieľom zabrániť zbytočným úmrtiam civilistov.

"Vývoj posledných udalostí ukazuje, aké nevyhnutné je obnoviť rokovania zamerané na nájdenie mierového a trvalého riešenia," uviedol Stano s odkazom na izraelsko-palestínsky konflikt. Spresnil, že je potrebné obnoviť politické riešenie tohto sporu, čiže riešenie založené na dvoch vedľa seba existujúcich štátoch.

Násilné zrážky medzi hnutím Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, a izraelskými vojenskými silami sa zintenzívnili v noci z utorka na stredu, keď došlo k viacerým izraelským náletom na pásmo Gazy a tiež k raketovým útokom smerom na Tel Aviv a Berševu, k čomu sa prihlásili Hamas a organizácia Islamský džihád. Islamisti z pásma Gazy od pondelka vypálili na územie Izraela viac ako 1000 rakiet.

Lavrov vyzval na schôdzku blízkovýchodného kvarteta pre Izrael a Palestínčanov

Sergej Lavrov, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v stredu na mimoriadne stretnutie tzv. blízkovýchodného kvarteta v záujme ukončenia násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informuje o tom agentúra AFP.

"Dnes sme prišli k spoločnému názoru, že najnaliehavejšou úlohou je zvolanie kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov - Ruska, Spojených štátov, OSN a EÚ," uviedol Lavrov, ktorý sa vyjadroval spoločne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Podľa Lavrova by bolo najlepšie zorganizovať takéto stretnutie na ministerskej úrovni. Ako dodal, Rusko sa spolieha na Guterresa, že schôdzku zvolá v blízkej budúcnosti.

Guterres povedal, že OSN je "plne pripravená" obnoviť fungovanie kvarteta a uľahčiť dialóg medzi oboma stranami. "Taktiež podporujeme každý krok smerom k deeskalácii a obnovenie mierového procesu, ktorý je dlhšiu dobu utlmený," podotkol.

Izraelská armáda od pondelka podnikla na pásmo Gazy stovky náletov, kým Palestínčania vypálili na Izrael viac než 1000 rakiet. Ide o najhoršiu vlnu násilia v oblasti za uplynulých sedem rokov, pripomína AFP.

Nepokoje si doposiaľ vyžiadali najmenej 65 obetí a stovky zranených. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom naliehal na Izrael a Palestínčanov, aby zastavili boje.



Paríž: Medzinárodné spoločenstvo musí odvrátiť nový konflikt na Blízkom Východe


Medzinárodné spoločenstvo musí urobiť všetko pre to, aby odvrátilo nový konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi, povedal v stredu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informuje o tom agentúra AFP.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


"Kolobeh násilia v Gaze, Jeruzaleme i v Predjordánsku a niekoľkých izraelských mestách je hrozbou, ktorá môže viesť k veľkej eskalácii," uviedol Le Drian v parlamente.

"Musí sa urobiť všetko pre to, aby sa vyhlo... konfliktu", ktorý by bol štvrtou smrtiacou konfrontáciou za uplynulých 15 rokov, dodal.

"Je absolútne nevyhnutné, aby všetci aktéri bez výnimky preukázali čo najväčšiu zdržanlivosť a zdržali sa akýchkoľvek provokácií a akéhokoľvek podnecovania k nenávisti v záujme ukončenia násilia, obeťami ktorého sú najmä palestínski a izraelskí civilisti," zdôraznil francúzsky minister zahraničných vecí.

Raketové útoky palestínskych militantov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014.

Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.

Le Drian spresnil, že v nasledujúcich hodinách bude hovoriť s izraelskými a palestínskymi partnermi a aj so šéfom egyptskej diplomacie, keďže Káhira sa usiluje o upokojenie situácie.

Francúzsko privítalo úsilie Egypta - tradičného sprostredkovateľa a blízkeho spojenca Paríža - a bude sa usilovať o koordinovanie francúzskeho a egyptského úsilia v záujme dohody o prímerí, dodal Le Drian. Francúzsko podľa neho "najrozhodnejšie" odsudzuje vystreľovanie rakiet z Gazy na izraelské mestá vrátane Tel Avivu.

Le Drian tiež povedal, že Francúzsko je "znepokojené" aj v súvislosti so situáciou v Jeruzaleme, pričom vysťahovávanie Palestínčanov zo štvrte Šajch Džarrá bolo "kolonizáciou a podnecovaním k napätiu".

Blinken: USA vyšlú na Blízky východ predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu oznámil, že na Blízky východ vycestuje Hady Amr - tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí pre záležitosti Izraela a Palestíny. Stretnúť sa tam má s vedúcimi predstaviteľmi Izraela a Palestíny a spoločne majú nájsť cestu k ukončenie násilia v regióne, informuje agentúra AFP.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken reční na tlačovej konferencii po stretnutí smnistrami zahraničných vecí členských krajína Severoatlantickej aliancie v sídle NATO v Bruseli v stredu 24. marca 2021.
Foto: TASR/AP


"Amr bude v mojom mene a v mene prezidenta (Joea) Bidena žiadať deeskaláciu násilia... Veríme, že obyvatelia Izraelu a Palestíny si zaslúžia žiť v mieri," uviedol Blinken.

Americký minister obrany Lloyd Austin sa telefonicky spojil s izraelským ministrom obrany Bennym Gancom a podporil právo Izraela "brániť seba a svojich obyvateľov". Takisto vyzval na podniknutie krokov na obnovenie pokoja, píše AFP s odvolaním sa na vyjadrenie amerického ministerstva obrany.