Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Michel: Bidenovo turné znamená, že multilateralizmus prežil Trumpa

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Amerika je späť, povedal Michel v pondelok večer v Bruseli.

Brusel 8. júna (TASR) - Európske turné, ktoré začína v stredu (9.6.) americký prezident Joe Biden, vysiela signál, že multilateralizmus prežil éru Donalda Trumpa. Zároveň pripravuje pôdu pre transatlantickú spoluprácu pri riešení súčasných problematických otázok; od vzťahov s Čínou a Ruskom až po klimatické zmeny. Uviedol to predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Amerika je späť," povedal Michel v pondelok večer v Bruseli. Použil pri tom frázu, ktorú vyslovil Biden po svojom nástupe do Bieleho domu. Biden ňou odkazoval na politiku USA prichádzajúcu po tom, ako sa jeho predchodca v úrade Donald Trump rozhodol vycúvať z niekoľkých multilaterálnych inštitúcií a hovoril dokonca aj o možnosti odísť z NATO.

Michel počas tlačovej konferencie zdôraznil, že po nástupe Bidena má EÚ opäť veľmi silného partnera pri presadzovaní multilaterálneho prístupu, čo je podľa jeho slov "veľký rozdiel oproti Trumpovej administratíve".

Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa s Joeom Bidenom stretnú o týždeň - 15. júna, a to po summite lídrov priemyselne najvyspelejších krajín zo skupiny G7 v britskom Cornwalle (11- 13.6) i po summite NATO v Bruseli, ktorý sa bude konať 14. júna.

Predseda Európskej rady upozornil, že veta "multilateralizmus je späť" nie je iba obyčajným sloganom, ale uznaním skutočnosti, že na vyriešenie súčasných problémov sveta je potrebný globálny prístup, či už ide o dodávanie vakcín proti COVID-19 alebo spravodlivejšie zdaňovanie firiem v digitálnom veku.

Podľa jeho slov by stretnutie G7 v Cornwalle mohlo byť "dôležitým zlomom" na preukázanie skutočných politických záväzkov vlád zaistiť lepšiu obnovu po hospodárskej katastrofe spôsobenej pandémiou koronavírusu. Lídri skupiny G7 by podľa Michela mali hovoriť aj o tlaku, ktorý pociťujú liberálne demokracie, pričom najvyspelejšie krajiny sveta by mali prediskutovať potrebu "aktívnejšieho" prístupu Západu pri obrane svojich hodnôt proti ambíciám Číny a Ruska.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)