Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Michel: Dejiny nezabudnú na vojnové zločiny páchané na Ukrajine

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Bez spravodlivosti nemôže nastať mier, uviedol počas návštevy na Ukrajine.

Kyjev 20. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu vyhlásil, že za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine musí byť nastolená spravodlivosť. Spravil tak počas návštevy zničeného ukrajinského mesta Boroďanka. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"V Boroďanke tak ako v Buči a mnohých iných mestách na Ukrajine dejiny nezabudnú na vojnové zločiny, ktoré tam boli spáchané. Bez spravodlivosti nemôže nastať mier," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter.

Kyjev v poslednom období navštívili lídri viacerých európskych krajín i európskych inštitúcií.

Západné krajiny pomáhajú Ukrajine vyšetriť možné zločiny, ktorých sa tam dopustili ruské sily v oblastiach, ktoré predtým okupovali.

Ruská armáda sa koncom marca stiahla z miest ako Boroďanka a Buča, ktoré sa nachádzajú v okolí Kyjeva, aby sa mohla sústrediť na útok na východe Ukrajiny, pripomína AFP.

Ukrajinské úrady uvádzajú, že pod odchode ruských vojsk našli v Kyjevskej oblasti doposiaľ vyše 1200 tiel. Moskva však odmieta obvinenie, že jej vojaci páchali pri Kyjeve vojnové zločiny a trvá na tom, že jej armáda neútočí na civilné ciele.