Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Michel: Európska únia by mala skonfiškovať ruský majetok

Predseda Európskej rady Charles Michel sa prihovára počas debaty k záverom zasadnutia Európskej rady z 24. a 25. marca 2022, vrátane vývoja vojny na Ukrajine a sa Foto: TASR/AP

Šéf Európskej rady však zároveň upozornil na to, konfiškácia majetku sankciovaných jednotlivcov nie je jednoduchá a ide o zložitý a dlhý proces, ktorý môžu sprevádzať legislatívne problémy.

Brusel 5. mája (TASR) - Európska únia by mala skonfiškovať a následne predať ruský majetok, ktorý zadržala, a získané peniaze použiť na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny. Povedal to predseda Európskej rady Charles Michel v rozhovore pre ukrajinskú tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina, zverejnenom vo štvrtok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ja osobne som úplne presvedčený, že je veľmi dôležité nielen zmraziť tento majetok, ale tiež umožniť to, aby bol skonfiškovaný a mohol sa použiť na obnovenie Ukrajiny," uviedol Michel v rozhovore pre ukrajinskú tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina.

AFP pritom upozorňuje na to, že Michel je vôbec prvým vysokopostaveným európskym predstaviteľom, ktorý sa za takýto postup vyslovil.

Šéf Európskej rady však zároveň upozornil na to, konfiškácia majetku sankciovaných jednotlivcov nie je jednoduchá a ide o zložitý a dlhý proces, ktorý môžu sprevádzať legislatívne problémy. Michel však uviedol, že poveril právnu službu Európskej rady, aby navrhla, ako by niečo také mohlo fungovať v súlade so zákonom.

Takáto myšlienka sa pritom objavila už aj v Spojených štátoch, keďže USA, ale i EÚ v poslednom čase zadržali jachty, vily, bankové účty či iný majetok ruských oligarchov, na ktorých Západ uvalil sankcie.

Európska únia pritom začiatkom apríla uviedla, že ruským a bieloruským jednotlivcom nachádzajúcim sa na sankčnom zozname zmrazila majetok v celkovej hodnote 30 miliárd eur. Ukrajinská vláda v apríli odhadla, že obnovenie Ukrajiny po vojne bude stáť najmenej 600 miliárd dolárov (565 miliárd eur).