Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Michel: EÚ zvažuje dodatočnú vojenskú podporu Moldavsku

Predseda Európskej rady Charles Michel, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ide o podporu nad rámec pomoci v oblasti logistiky a kybernetickej obrany, na ktorej sa už EÚ dohodla.

Kišiňov 4. mája (TASR) - Európska únia zvažuje poskytnúť Moldavsku dodatočnú vojenskú podporu. V stredu to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel na návšteve Kišiňova. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a AFP.

"Tento rok plánujeme výrazne zvýšiť našu podporu Moldavsku tým, že jeho ozbrojeným silám poskytneme dodatočné vojenské vybavenie," povedal Michel na tlačovej konferencii s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

Ide o podporu nad rámec pomoci v oblasti logistiky a kybernetickej obrany, na ktorej sa už EÚ dohodla. Michel odmietol poskytnúť akékoľvek podrobnosti s tým, že je mimoriadne dôležité vyhnúť sa akejkoľvek eskalácii.

Michel zároveň dodal, že EÚ bude pokračovať v prehlbovaní partnerstva s Kišiňovom. Euroblok podľa jeho slov pomôže krajine "vyrovnať sa s dôsledkami presahu ruskej agresie na Ukrajine".

Sanduová uviedla, že hoci má Moldavsko pripravené plány pre "pesimistické scenáre", momentálne neeviduje žiadne bezprostredné riziko.

Zo separatistického regiónu Podnestersko v Moldavsku, ktorý hraničí s Ukrajinou, hlásili minulý týždeň niekoľko výbuchov z okolia ministerstva bezpečnosti, sídla vojenskej jednotky i rozhlasovej veže, ktorú vlastní Rusko. Obec, v ktorej sa nachádza ruský sklad zbraní, bola terčom streľby, dodáva AFP.

Sanduová varovala, že incidenty v Podnestersku sú pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Ukrajina obviňuje Rusko, že chce tento región destabilizovať s cieľom vytvoriť zámienku na vojenskú intervenciu.