Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Michel hovoril s Putinom a Raísím o situácii v Afganistane

Predseda Európskej rady Charles Michel, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dôležitou časťou diskusií s Raísím bola jadrová dohoda z roku 2015 známa ako Spoločný všeobecný akčný plán.

Brusel 8. septembra (TASR) – Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu oznámil, že telefonicky hovoril s ruský prezidentom Vladimirom Putinom a iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím najmä o situácii v Afganistane.

Michel na svojom účte na Twitteri spresnil, že s Putinom diskutoval o najnovšom situácii v Afganistane a vplyve tohto vývoja na širší región. EÚ a Rusko majú podľa neho spoločný záujem na stabilite v tejto časti sveta.

„Prioritou je predchádzanie humanitárnej katastrofe, boj proti terorizmu a obchodovaniu s drogami a zaručenie ľudských práv - vrátane práv žien, dievčat a menšín," konštatoval Michel.

Dodal, že túto príležitosť využil aj na to, aby Moskve pripomenul, že EÚ aj naďalej a podporuje územnú celistvosť Ukrajiny a Gruzínska. S Putinom hovoril aj o perspektíve urovnania vzťahov medzi Arménskom a Azerbajdžanom na základe budovanie dôvery a dialógu a v mene EÚ odsúdil snahy Bieloruska využívať nelegálnu migráciu proti členským štátom eurobloku.

Michel rovnako na Twitteri uviedol, že o situácii v Afganistane telefonoval aj s iránskym prezidentom, pričom zdôraznil, že EÚ a Irán majú spoločný záujem spolupracovať na riešení regionálnych a globálnych problémov vrátane situácie v Afganistane. EÚ a medzinárodné spoločenstvo vynaložia maximálne úsilie, aby zabránili humanitárnej kríze v tejto krajine a ocenil, že Irán ako priamy sused Afganistanu zohral dôležitú úlohu pri prijímaní afganských utečencov.

Dôležitou časťou diskusií s Raísím bola jadrová dohoda z roku 2015 známa ako Spoločný všeobecný akčný plán (JCPOA), pričom Michel vyjadril nádej v rýchle obnovenie rokovaní s cieľom urobiť JCPOA opäť životaschopnou.

„Pokiaľ ide o JCPOA, EÚ bude pokračovať v spolupráci so všetkými účastníkmi a USA s cieľom zabezpečiť úplnú realizáciu dohody," napísal Michel.