Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Michel navštívi Poľsko, kde sa stupňuje kríza s migrantmi

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Poľsko v posledných týždňoch čelí náporu migrantov, ktorí sa na jeho územie pokúšajú nezákonne preniknúť zo susedného Bieloruska.

Brusel 9. novembra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu navštívi Poľsko, aby s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim rokoval o migračnej kríze na hraniciach s Bieloruskom. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na Michelovho hovorcu Barenda Leytsa.

Leyts o stredajšom stretnutí Michela s Morawieckim informoval na Twitteri. Presný čas však neuviedol.

Poľsko v posledných týždňoch čelí náporu migrantov, ktorí sa na jeho územie pokúšajú nezákonne preniknúť zo susedného Bieloruska. Situácia sa vystupňovala v pondelok, keď sa na územie Poľska pokúšala preniknúť veľká skupina osôb.

Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Michel využívanie zraniteľných migrantov na hybridný útok kritizoval.

"Európska únia nebude tolerovať žiadny pokus o využitie migrantov ako nástroja," napísal na Twitteri a vyjadril plnú solidaritu členským krajinám Únie. "Hranice členských krajín sú aj hranice EÚ," dodal.