Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Michel nečakane navštívil Odesu, rokovania prerušil poplach

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Ako uviedol hovorca šéfa Európskej rady, Michelova návšteva v Odese je "ďalším prejavom neochvejnej solidarity EÚ s ukrajinským ľudom v jeho boji proti ruskej agresii".

Odesa 9. mája (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok nečakane zavítal do prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny. Návšteva sa uskutočnila pri príležitosti Dňa Európy. Informovala o tom agentúra AFP.

Michela počas návštevy v Odese sprevádzal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Svoje rokovanie boli nútení prerušiť a ukryť sa, keď bola Odeská oblasť opäť terčom ostreľovania.

Ako uviedol hovorca šéfa Európskej rady, Michelova návšteva v Odese je "ďalším prejavom neochvejnej solidarity EÚ s ukrajinským ľudom v jeho boji proti ruskej agresii".

Súčasťou návštevy bola aj prehliadka prístavu v Odese, kde sa Michel oboznámil s vplyvom vojenského konfliktu na globálne dodávateľské reťazce, informoval na svojom webe španielsky denník El Diario.

"Veľa ton obilia, ktoré uviazlo v prístave v dôsledku ruskej blokády Čierneho mora, nielenže poškodzuje ukrajinskú ekonomiku, ale bráni aj svetu v prístupe k životne dôležitým potravinám a ohrozuje potravinovú bezpečnosť na celom svete," uviedli diplomatické zdroje.

Rozhovory s premiérom Šmyhaľom, ku ktorým sa prostredníctvom videokonferencie z Kyjeva pripojil aj prezident Volodymyr Zelenskyj, sa zamerali na to, ako môže EÚ podporovať Ukrajinu pri riešení humanitárnych, ekonomických a vojenských problémov, ktorým táto krajina v súčasnosti čelí.

Diskutovali aj o fonde solidarity pre Ukrajinu, ktorý bude financovať budúcu rekonštrukciu Ukrajiny "pomocou investícií do infraštruktúry a štrukturálnych reforiem potrebných na to, aby sa Ukrajina posunula na svoju európsku cestu," uviedli podľa webu Eldiario.es zdroje EÚ.