Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Michel po stretnutí so Zelenským vyzval, aby Ukrajina dostala tanky

Na archívnej snímke tank typu Leopard. Foto: TASR/AP

Prezident Zelenskyj v súčasnosti žiada svojich partnerov, aby Kyjevu poskytli účinnú vojenskú techniku, najmä moderné západné tanky.

Kyjev 19. januára (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval krajiny, aby Ukrajine poskytli tanky. Uviedol to po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Pevne verím, že tanky je (Ukrajine) potrebné dodať. Chceme vás podporiť, pretože sme si vedomí, že niekoľko nasledujúcich týždňov môže rozhodnúť o tom, čo bude nasledovať," napísal Michel v príspevku na sociálnej sieti. "Počujeme váš odkaz. Potrebujete viac systémov protivzdušnej obrany a delostrelectva, viac munície," dodal.

Zelenskyj označil štvrtkový rozhovor s Michelom za "zmysluplný". "Ukrajina a Európska únia už dosiahli významné výsledky v našom historickom zblížení. Pracujeme na tom, aby sme dosiahli ešte viac," napísal na platforme Telegram.

Michel vo štvrtok ocenil Ukrajincov, ktorí "bojujú za svoju vlasť, za svoju budúcnosť i budúcnosť svojich detí" a zároveň za európske hodnoty a zásady.

Prezident Zelenskyj v súčasnosti žiada svojich partnerov, aby Kyjevu poskytli účinnú vojenskú techniku, najmä moderné západné tanky. Mnohí spojenci Ukrajiny v januári oznámili, že majú v pláne zvýšiť svoju vojenskú podporu pre Kyjev.