Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Michel: Vo futbale aj v NATO sú dôležité fair play a tímový duch

Na archívnej snímke belgický premiér Charles Michel. Foto: TASR/AP

Premiér Belgicka uviedol, že jednota medzi členmi Aliancie bola skutočne narušená, a to najmä po naliehaní amerického prezidenta Donalda Trumpa na európskych spojencov, aby zvýšili výdavky na obranu.

Brusel 11. júla (TASR) - Belgický premiér Charles Michel uviedol v stredu na summite NATO, že ide o "kritické" zasadnutie hláv vlád a štátov Aliancie, lebo v hre je zachovanie "jednoty a solidarity" tohto obranného zoskupenia.

Premiér Belgicka, na ktorého území sa nachádza sídlo NATO, pred novinármi uviedol, že jednota medzi členmi Aliancie bola skutočne narušená, a to najmä po naliehaní amerického prezidenta Donalda Trumpa na európskych spojencov, aby zvýšili výdavky na obranu.

Belgicko je z hľadiska vojenských výdavkov na konci rebríčka členských krajín - má ďaleko do cieľa vyčleniť v národnom rozpočte na obranu dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Michel však na úvod summitu uviedol, že jeho krajina prestala škrtať výdavky na obranu a rozhodla sa pre "investičnú stratégiu", ktorá má zaručiť, že rezort obrany zaistí potrebnú bezpečnosť a stabilitu.

Michel, ktorý ako premiér hostiteľskej krajiny dostal na úvod summitu priestor na privítanie hostí, nezabudol použiť futbalovú terminológiu. S odkazom na utorňajší semifinálový zápas s Francúzskom na majstrovstvách sveta v Rusku upozornil, že tak, ako to platí vo futbale, aj NATO potrebuje teraz, viac ako kedykoľvek predtým, fair play a tímového ducha.

Aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vo všetkých svojich vyjadreniach snaží vystupovať zmierlivo a v duchu jednoty Aliancie. Ústretovosť voči požiadavkám Spojených štátov na vyššie obranné výdavky a spoločné zdieľanie nákladov na chod Aliancie zdôvodnil slovami, že spojenci by to nemali robiť preto, aby "sa zapáčili Amerike", ale preto, že je to v záujme všetkých členov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak