Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Michel privítal rozhodnutie Nemecka dodať Ukrajine tanky Leopard

Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Domnievam sa, že musíme Ukrajinu podporovať, pretože Ukrajinci bojujú za svoju budúcnosť, ale aj za demokratické hodnoty, zdôraznil Michel.

Brusel/Buenos Aires 26. januára (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel privítal rozhodnutie Nemecka dodať Ukrajine moderné tanky typu Leopard 2, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Ďakujem spolkovej vláde, že si to ujasnila a dospela k tomuto rozhodnutiu," povedal Michel v stredajšom rozhovore s novinármi v Argentíne. "Domnievam sa, že musíme Ukrajinu podporovať, pretože Ukrajinci bojujú za svoju budúcnosť, ale aj za demokratické hodnoty," zdôraznil.

Predseda Európskej rady sa v argentínskej metropole Buenos Aires zúčastnil na summite Spoločenstva latinskoamerických a karibských štátov (CELAC), pripomína DPA.

Nemecko v stredu po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov ohlásilo, že dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Takisto povolí, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj Poľsko a ďalšie krajiny.

Americký prezident Joe Biden predtým v stredu v prítomnosti ministra obrany USA Lloyda Austina a ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena oznámil, že Spojené štáty Ukrajine dodajú 31 tankov typu Abrams M1 a vycvičia aj ich ukrajinské posádky.