Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Microsoft: Ruskí hackeri od 24. februára podnikli útoky voči 42 štátom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výnimkou je Estónsko, ktoré podľa tejto americkej spoločnosti od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nezaznamenalo ani jeden ruský hackerský útok.

Cleveland 23. júna (TASR) - Ruskí hackeri podnikli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu kybernetické útoky voči vládam, spoločnostiam a humanitárnym organizáciám v 42 krajinách, ktoré podporujú Kyjev. V stredu to uviedla americká spoločnosť Microsoft, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith uviedol, že ruskí hackeri boli v útokoch voči spojencom Ukrajiny úspešní v 29 percentách prípadov.

"Ruské spravodajské agentúry zintenzívnili špionážne aktivity zamerané na vlády spojencov Kyjeva, keď sa koalícia krajín spojila pri obrane Ukrajiny," povedal Smith.

Takmer dve tretiny ruských kybernetických útokov boli namierené voči členským štátom Severoatlantickej aliancie. Hlavnými cieľmi boli Spojené štáty a Poľsko. V uplynulých dvoch mesiacoch zaznamenali zvýšený počet hackerských útokov aj Dánsko, Nórsko, Fínsko, Švédsko a Turecko, píše Microsoft.

Výnimkou je Estónsko, ktoré podľa tejto americkej spoločnosti od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nezaznamenalo ani jeden ruský hackerský útok. Podľa Microsoftu totiž Tallinn prijal opatrenia, ktoré pomáhajú oveľa lepšie identifikovať takéto útoky.

Microsoft ďalej uviedol, že polovica zo 128 organizácií, ktoré ruskí hackeri zacielili, boli vládne agentúry a 12 percent kybernetických útokov bolo namierených voči mimovládnym agentúram, najmä think-tankom a humanitárnym organizáciám.

Ruské kybernetické útoky zvýšili od vojenskej invázie na územie susedného štátu šírenie ruskej propagandy o 216 percent na Ukrajine a o 82 percent v USA, odhaduje Microsoft.