Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mierová misia UNAMID v Dárfúre končí, rozhodla Bezpečnostná rada OSN

Na archívnej snímke z 21. októbra 2020 generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

K výzve sudánskej prechodnej vlády na ukončenie spomínanej mierovej misie sa začiatkom decembra pripojilo Rusko, Niger, Juhoafrická republika, Tunisko a ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny.

Chartúm 23. decembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN sa rozhodla ukončiť spoločnú misiu mierových síl OSN a Africkej únie v Dárfúre (UNAMID). Na odchod z krajiny ich vyzvala dočasná vláda Sudánu, ako aj iné africké krajiny a Rusko. V stredu o tom informovala agentúra AP.

Členovia Bezpečnostnej rady v utorok večer jednohlasne rozhodli, že misiu UNAMID, ktorá sa končí k 31. decembru, nepredĺžia. Rada ešte v júni tohto roku odhlasovala, taktiež jednohlasne, vytvorenie oveľa menšej a čisto politickej misie OSN na pomoc Sudánu v jeho prechodnom období (UNITAMS).

BR OSN ďalej vyzvala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby všetci príslušníci UNAMID opustili Sudán do 30. júna 2021 a aby zaručil "fázovaný, usporiadaný a efektívny" prechod na UNITAMS.

K výzve sudánskej prechodnej vlády na ukončenie spomínanej mierovej misie sa začiatkom decembra pripojilo Rusko, Niger, Juhoafrická republika, Tunisko a ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny.

Proti rozhodnutiu ukončiť mierovú misiu protestovali v Dárfúre viac ako dva týždne stovky ľudí, prevažne vysídlené ženy a deti. Aj viaceré západné krajiny chceli, aby táto misia pokračovala. Nemecký veľvyslanec pri OSN Christoph Heusgen uviedol, že Sudán sa nachádza "v kritickom bode" a že "proces prechodu môže predsa len stroskotať".

Po zosadení bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra, ktorého po niekoľkomesačných celoštátnych protestoch proti jeho 30-ročnej vláde pripravila o moc vlani v apríli armáda, vznikol v septembri 2019 v krajine dočasný vládny kabinet, ktorý má riadiť každodenné záležitosti Sudánu počas prechodného obdobia stanoveného na 39 mesiacov.

Jeho vzniku predchádzalo podpísanie dohody o deľbe moci medzi generálmi a protestným hnutím, ktoré stálo na čele niekoľkomesačných demonštrácií proti Bašírovi a následnej vojenskej vláde.

Počas trvania 39-mesačného prechodného obdobia má byť najvyššou prioritou vlády práve ukončenie vnútorných rozbrojov a dlhoročného konfliktu, ktorý si od začiatku vyžiadal viac ako 300.000 obetí.