Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu dostane Ukrajinec Serhij Žadan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žadan (47) je jednou z najvýznamnejších osobností súčasnej ukrajinskej literatúry, píše DPA. Svoj debutový román s názvom Depeche Mode uverejnil v roku 2007.

Berlín 28. júna (TASR) - Prestížnu Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) za rok 2022 získa ukrajinský spisovateľ, prekladateľ a hudobník Serhij Žadan. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Slávnostné odovzdávanie ceny je naplánované na 23. októbra, počas knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom. Vo vyhlásení výboru pre udeľovanie tejto ceny sa uvádza, že Žadan ocenenie dostane za "výnimočnú umeleckú činnosť, rovnako aj za humanitárne aktivity, v rámci ktorých sa snaží pomáhať ľuďom z oblastí zasiahnutých vojnou - hoci pri tom ohrozuje svoj vlastný život".

Žadan (47) je jednou z najvýznamnejších osobností súčasnej ukrajinskej literatúry, píše DPA. Svoj debutový román s názvom Depeche Mode uverejnil v roku 2007. Na verejnosti sa prezentuje aj ako člen svojej hudobnej skupiny Žadan i sobaky (Žadan a psi).

Podľa asociácie nemeckých vydavateľov a kníhkupcov Žadan v súčasnosti žije v ukrajinskom Charkove. Spisovateľ sa na sociálnej sieti Facebook poďakoval za udelenie ocenenia. Zároveň dodal, že "prítomnosť Ukrajiny v nemeckom informačnom priestore je veľmi dôležitá". Ocenenie tiež označil za symbol solidarity medzi Nemeckom a Ukrajinou.

Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu udeľujú od roku 1950. Jej nositeľmi sú okrem iných Susan Sontagová, Astrid Lindgrenová, Hermann Hesse, Karl Jaspers či Albert Schweitzer.