Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

V Etiópii dochádza k vojnovým zločinom, tvrdí miestna organizácia

Príslušníci tigrajskej komunity v Juhoafrickej republike protestujú pred americkým veľvyslanectvom v Pretórii. Foto: TASR/AP

Konflikt medzi ústrednou vládou a vzbúrencami z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF) sa rozšíril aj do ďalších administratívnych území, Amharska a Afarska.

Johannesburg/Addis Abeba 13. novembra (TASR) - Etiópsky výbor pre ľudské práva (EHRC) vydal v sobotu správu, podľa ktorej bolo v období medzi júlom a augustom, keď sa na území Etiópie začala postupne zintenzívňovať občianska vojna, zabitých najmenej 184 civilov. Zároveň mnoho ďalších radových obyvateľov tejto východoafrickej krajiny utrpelo zranenia fyzického i psychického charakteru. Píše o tom agentúra DPA.

Správa je založená na rozhovoroch s ľuďmi priamo tragicky zasiahnutými vojnovým konfliktom i na svedectvách rozličných organizácií. Zameriava sa na porušovanie ľudských práv a možné vojnové zločiny v etiópskom zväzovom štáte Amharsko.

Konflikt medzi ústrednou vládou a vzbúrencami z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF), ktorý predtým niekoľko rokov sužoval zväzový štát Tigraj na severe Etiópie, sa už totiž rozšíril aj do ďalších administratívnych území, Amharska a Afarska.

Zároveň spoločne s povstalcami z Oromskej ľudovej armády (OLA) začal front TPLF nedávno postupovať smerom k hlavnému mestu Etiópie Addis Abeba. Etiópsky vládny kabinet následne vyhlásil 2. novembra výnimočný stav na území celej krajiny a v samotnej metropole úrady obyvateľom nariadili, aby si dali zaregistrovať strelné zbrane, ktoré vlastnia, a pripravili sa na obranu svojich obytných štvrtí.

Hlavný komisár EHRC Daniel Bekele novinárom priblížil, že najnovšia správa jeho ľudskoprávneho výboru "zdôrazňuje potrebu okamžite zastaviť pokračujúce strádanie civilného obyvateľstva".

Mnohonárodnostná Etiópia bola v minulosti dlhé roky považovaná za záruku stability v regióne Afrického rohu. Teraz jej však vplyvom vlečúcich sa bojov hrozí vnútorná devastácia, analyzuje DPA.