Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Migračná kríza na hraniciach môže trvať roky, tvrdí minister Blaszczak

Mariusz Blaszczak, foto z archívu. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Poľský minister obrany M. Blaszczak priblížil, že v noci na stredu sa na ďalších miestach pokúšali ďalšie menšie skupiny migrantov násilím dostať cez hranice.

Varšava 17. novembra (TASR) - Potrvá ešte celé mesiace a možno aj roky, kým sa migračná kríza na poľsko-bieloruských štátnych hraniciach vyrieši, uviedol v stredu v poľskom rozhlase tamojší minister obrany Mariusz Blaszczak. Píše o tom agentúra PAP.

Podľa Varšavy táboria na bieloruskej strane hraníc s Poľskom tisícky migrantov, kam ich podľa poľskej vlády nalákal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Poľsko a pobaltské štáty obviňujú Lukašenka, že vyvoláva krízu zámerne, aby destabilizoval Európsku úniu odvetou za sankcie, ktoré na jeho krajinu uvalil Brusel.

Blaszczak v poľskom rozhlase konštatoval, že situácia na bieloruských hraniciach "sa tak rýchle nevyrieši". "Musíme sa pripraviť na to, že (táto kríza) potrvá ešte mesiace, ak nie aj roky," uviedol minister obrany Poľskej republiky.

Blaszczak priblížil, že v noci na stredu sa na ďalších miestach pokúšali ďalšie menšie skupiny migrantov násilím dostať cez hranice. Proti migrantom útočiacim na vojakov kameňmi i inými predmetmi použili v utorok poľské bezpečnostné jednotky aj slzotvorný plyn a vodné delá.

Od januára tohto roka zmarili poľskí pohraničníci už vyše 33.000 pokusov o nelegálny prechod štátnych hraníc z Bieloruska do Poľska. A len v priebehu jediného mesiaca novembra ich bolo 5300, sumarizuje poľská tlačová agentúra PAP.