Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Migranti na bielorusko-poľskej hranici dostávajú z Poľska varovné SMS

Migranti po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny 19. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Bieloruské úrady nehovoria pravdu. Neberte si žiadne tabletky od bieloruských vojakov, píše sa v správe na stránke poľského rezortu vnútra, na ktorú odkazujú SMS.

Varšava 29. septembra (TASR) - Poľská pohraničná stráž chce migrantov na hranici s Bieloruskom prostredníctvom SMS správ varovať pred pokusom o nelegálny vstup na územie EÚ. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedol, že migrantom, ktorí prídu na poľsko-bieloruskú hranicu, príde SMS s informáciou, že hranica je uzavretá a strážená.

V správe s "informáciami a varovaním pre migrantov", ktorá je dostupná i na webovej stránke poľského rezortu vnútra, sa píše, že "bieloruské úrady nehovoria pravdu. Vráťte sa do Minska! Neberte si žiadne tabletky od bieloruských vojakov".

Kamiňski v utorok na tlačovej konferencii vo Varšave informoval, že SMS s týmto obsahom dostanú všetky osoby, ktoré sa ocitnú na bielorusko-poľskej hranici v dosahu poľských mobilných sietí.

SMS správa je v angličtine, ale obsahuje aj odkaz na webovú stránku ministerstva vnútra, kde je situácia vysvetlená v angličtine, arabčine i ruštine.

Vlády v Poľsku, Litve a Lotyšsku, ktoré sú na východnej hranici EÚ s Bieloruskom, obviňujú bieloruský režim, podporovaný Moskvou, z povzbudzovania ilegálnej migrácie do týchto troch krajín, aby tak spôsobil spory a chaos v rámci EÚ.

Migranti po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny 19. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Európska únia viní Bielorusko, že tento prílev migrantov organizuje ako odplatu za sankcie uvalené Západom v reakcii na potláčanie bieloruskej opozície a násilné zásahy proti jej prívržencom zo strany bieloruského vedenia a bezpečnostných zložiek.

Poľsko v snahe chrániť svoju 400 kilometrov dlhú hranicu vyslalo do pohraničia tisíce vojakov, postavilo tam plot zo žiletkového drôtu a s platnosťou od 2. septembra na 30 dní vyhlásilo núdzový stav, ktorý zakazuje novinárom a aktivistom, aby vstupovali do pohraničnej oblasti. Poľský prezident Andrzej Duda v utorok odpovedal kladne na žiadosť poľskej vlády o predĺženie výnimočného stavu v oblasti pri hranici s Bieloruskom o ďalších 60 dní.

Poľské bezpečnostné jednotky blokujú migrantov na hraniciach s Bieloruskom v dedine Usnarz Gorny 1. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Minister Kamiňski v utorok informoval, že Poľsko zaznamenalo od 8. augusta 9400 pokusov o nezákonné prekročenie svojej hranice z Bieloruska, pričom 8200 z nich bolo prekazených. Dodal, že v zadržiavacích zariadeniach sa nachádza okolo 1200 ľudí, ktorých úrady chytili pri pokuse o ilegálny vstup do Poľska.

Podľa Kamiňského a Stanislawa Zaryna, hovorcu poľských špeciálnych služieb, majú tiež niektorí migranti, ktorí sa sa snažia dostať do Poľska, teroristickú alebo vojenskú minulosť či dlhodobé kontakty s Ruskom.

Mimovládne organizácie však novinárov vo Varšave informovali, že boli v kontakte s migrantmi a zdokumentovali desiatky prípadov ich "zatlačenia" z poľského územia, čo je veľmi kontroverzný postup, ktorý migrantom bráni žiadať o azyl.

Migrantka drží na rukách mačku po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny 19. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Poľský denník Gazeta Wyborcza citoval skúsenosť jedného z migrantov pôvodom z Turecka, ktorý v rozhovore uviedol, že keď utečencov vrátia z Poľska do Bieloruska, "zbijú nás, vezmú nám peniaze a pošlú nás späť do Poľska" a odtiaľ ich zasa vrátia do Bieloruska.

"Nemáme žiadne jedlo ani vodu. Môžu poslať ľudí do ich krajiny lietadlami alebo ich prijať. Ale tento kruh: tam a nazad, tam a nazad, to nefunguje. Ľudia sú zúfalí, v lese sú mŕtve telá. Kurdi a Turci chodia tam a späť a niektorí zomierajú. Verte mi," uviedol nemenovaný migrant pre poľský denník.