Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Migranti opúšťajú tábor pri hranici, odvážajú ich bieloruské úrady

Snímka z poľsko-bieloruskej hranice, 25. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Tábor migrantov neďaleko poľskej pohraničnej obce Kužnica sa podľa poľského ministra vnútra Macieja Wasika začal vyprázdňovať.

Varšava 17. novembra (TASR) - Migranti opúšťajú tábor na bieloruskej strane hranice s Poľskom, odkiaľ ich údajne odvážajú autobusmi bieloruské úrady. Uviedol to v stredu námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik, informovala tlačová agentúra PAP.

Wasik pre televíziu Republika povedal, že tábor migrantov neďaleko poľskej pohraničnej obce Kužnica sa začal vyprázdňovať, keď režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka začal zabezpečovať dopravu z oblasti. Noc na stredu bola podľa neho v oblasti po utorkových násilnostiach pokojná.

"Vyzerá to, akoby Lukašenko prehral bitku o hranice," vyhlásil Wasik s tým, že bieloruského lídra "prekvapil silný poľský odpor".

"Najväčším spojencom Lukašenka v Európe je politická korektnosť, elita, ktorá vyvíja tlak na (bezpečnostné) služby a hovorí, že používame fašistické metódy," citovala Wasika PAP. "Aktivity v Poľsku dávali Bielorusku nádej, že podľahneme tlaku politickej korektnosti," uviedol politik vládnej strany Právo a spravodlivosť a dodal, že najdôležitejšie je zaistiť bezpečnosť miestnych obyvateľov.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predtým v poľskom rozhlase povedal, že vyriešenie migračnej krízy na poľsko-bieloruských štátnych hraniciach môže trvať ešte celé mesiace či dokonca roky.

Na bieloruskej strane hraníc s Poľskom táboria tisíce migrantov, ktorých tam podľa poľskej vlády nalákal bieloruský režim. Poľsko a pobaltské štáty obviňujú Lukašenka, že vyvoláva krízu zámerne, aby destabilizoval Európsku úniu odvetou za sankcie, ktoré na jeho krajinu uvalil Brusel.