Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Po stretoch sa situácia na železničnej stanici v Bicske upokojila

Migranti idú cez kukuričné pole. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupina 64 migrantov utiekla dnes zo záchytného tábora neďaleko mesta Bicske západne od Budapešti, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na maďarské médiá.

Budapešť 4. septembra (TASR) -

Situácia na železničnej stanici v maďarskom meste Bicske, kde viac ako 24 hodín stála vlaková súprava s ilegálnymi migrantmi odmietajúcimi opustiť vagóny, sa dnes večer upokojila.

Vlak postupne opustilo dobrovoľne okolo 430 migrantov, ktorých pristavené autobusy odviezli zo železničnej stanice do utečeneckého tábora v meste. Informovala o tom tlačová agentúra MTI s tým, že vlaková súprava sa vyprázdnila.

Skupina 64 migrantov utiekla dnes zo záchytného tábora neďaleko mesta Bicske západne od Budapešti, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na maďarské médiá. Ide o druhý podobný útek z tábora pre migrantov v krajine v priebehu dňa.

Migranti, ktorí odmietajú opustiť vlak zastavený vo štvrtok v meste Bicske, dnes polícii podľa svedka agentúry Reuters povedali, že ženy a deti z ich skupiny sa v sobotu vydajú pešo do Nemecka, ak vlak nebude môcť pokračovať v ceste.

Stovky migrantov sa predtým vydali na pešiu cestu smerom k rakúskej hranici z budapeštianskej hlavnej železničnej stanice po tom, ako im maďarské úrady zabránili cestovať do západnej Európy vlakmi. Jeden z účastníkov pre tlačovú agentúru APA povedal, že konečný cieľom väčšiny z nich je Nemecko.

Skupina asi 500 utečencov, skupiny rodín prevažne zo Sýrie a Afganistanu, neskôr podľa svedka Reuters na diaľnici vedúcej do Rakúska prekonala policajnú barikádu a pokračovala v ceste. Mnohí ľudia v zástupe držali obrázky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a volali "Germany, Germany" (Nemecko).

Stovky migrantov ušli aj z tábora v Röszke

Maďarskí policajti zastavili dnes okolo 200 migrantov, ktorí patria k uniknuvším stovkám prisťahovalcov zo zberného tábora v Röszke na maďarsko-srbskej štátnej hranici.

Spomínaní prisťahovalci sa dostali po štvrť Szentmihály mesta Segedín, kde ich policajti zastavili a posadili v okolí železničného priecestia. Strážia ich tam kukláči, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI.

K únikom migrantov došlo dnes v Röszke opakovane. Najskôr sa na slobodu dostalo okolo 300 ľudí so zdôvodním, že vybavovanie ich žiadostí je priveľmi pomalé - tých už polícia medzičasom v plnom počte vypátrala a zadržala, neskôr ďalších okolo 300 migrantov.

Polícia už skôr informovala, že migrantov prenasleduje a zastavila premávku na diaľnici. Maďarská televízia priniesla zábery poriadkovej polície obklopujúcej tábor. V ňom podľa vtedajšej informácie polície zostalo 2300 migrantov, ktorí sa vyhrážajú, že tiež utečú, ak ich požiadavky nesplnia do dvoch hodín.