Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Migranti v Röszke prerazili plot, polícia zasiahla slzotvorným plynom

Maďarskí policajti používajú proti migrantom slzotvorný plyn na hraničnom priechode Horgoš 2 neďaleko srbskej obce Horgoš 16. septembra 2015. Maďarská polícia vydala vyhlásenie, podľa ktorého skupina agresívnych migrantov začala okolo 14.30 h hádzať do policajtov zoradených na maďarskej strane kamene, palice a plastové fľaše s vodou, potom vykopli kovovú bránu cestného hraničného prechodu Horgoš 2. Polícia deklarovala, že v záujme ochrany maďarských štátnych hraníc a vonkajších hraníc Európskej únie zasahuje zákonným a primeraným spôsobom. Foto: TASR/AP

Proti zásahu maďarskej polície protestovala srbská strana, ktorá pošle na hranice s Maďarskom viac policajtov.

Budapešť 16. septembra (TASR) - Migranti na srbskej strane hraníc pri juhomaďarskej obci Röszke dnes popoludní stratili trpezlivosť, prerazili plot a začali utekať na maďarskú stranu. Príslušníci zásahovej jednotky maďarskej polície proti nim použili slzotvorný plyn a nasadili aj vodné delo, informoval denník Blikk.

Pri Röszke zostalo na srbskej strane po utorňajšom sprísnení podmienok prisťahovalectva a technickom uzatvorení zelenej hranice niekoľko tisíc migrantov. Časť z nich sa vydala na cestu do Rakúska cez Chorvátsko.

Zvyšní migranti sa dožadovali prechodu do Maďarska a vyhrážali sa, že ak ich dnes do 13.00 h nevpustia na maďarské územie, zbúrajú zábrany. Na popud zrejme skupiny utečencov z Afganistanu napokon zaútočili na plot a cez otvor vstupovali do Maďarska.




Policajti okolo 15.00 h utekajúci dav v krátkom čase zastavili slzotvorným plynom a vodným delom.

Maďarská polícia vydala vyhlásenie, podľa ktorého skupina agresívnych migrantov začala okolo 14.30 h hádzať do policajtov zoradených na maďarskej strane kamene, palice a plastové fľaše s vodou, potom vykopli kovovú bránu cestného hraničného prechodu Horgoš 2. Polícia deklarovala, že v záujme ochrany maďarských štátnych hraníc a vonkajších hraníc Európskej únie zasahuje zákonným a primeraným spôsobom.

Migranti skandujú na maďarsko -srbskej hranici pri obci Horgoš 15. septembra 2015 proti uzatvoreniu hraníc na maďarskej strane.
Foto: TASR/AP

Za bránou sú zoradené jednotky policajtov v prilbách so štítmi v ruke. Podľa verejnoprávnej televíznej stanice M1 na miesto incidentu, ktorý stále neutícha, dorazili ako posily aj príslušníci jednotky boja proti terorizmu s bojovými vozidlami.

Rozvášnený dav pozostáva z niekoľkých stoviek migrantov. Nad hraničným prechodom krúžia vrtuľníky maďarskej polície a armády. Na srbskej strane hraníc sa srbskí policajti prizerali, ale nezasahovali.

Podľa posledných správ migranti pri južnej hranici niečo podpálili, spoza hraníc vidieť čoraz väčšie plamene. K prechodu na maďarskej strane prišlo niekoľko sanitiek.

Maďarský minister vyzval srbských policajtov na zásah voči migrantom

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó dnes v telefonickom rozhovore vyzval srbského premiéra Ivicu Dačiča, aby srbskí policajti okamžite zasiahli proti agresívnym migrantom na srbskej strane hraničného prechodu v Horgoši. Tí totiž zaútočili na jednotky maďarských policajtov na druhej strane hraníc. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie maďarského rezortu diplomacie.

Migranti oddychujú v provizórnom tábore na maďarsko -srbskej hranici Horgoš 2 pri obci Horgoš 16. septembra 2015. Autobusy, ktoré doteraz prepravovali migrantov z juhu Srbska k maďarskej hranici, presmerovali dnes k hranici Chorvátska. K zmene trasy autobusov došlo po tom, ako Maďarsko sprísnilo podmienky pre migráciu a uzatvorilo dvojitými zábranami svoju hranicu so Srbskom. Väčšinu prichádzajúcich migrantov dnes Maďarsko nevpustilo na svoje územie alebo ich napriek protestom Belehradu vrátilo späť do Srbska.
Foto: TASR/AP

Migranti popoludní stratili trpezlivosť, prerazili plot a snažili sa prejsť na maďarskú stranu. Príslušníci zásahovej jednotky maďarskej polície proti nim použili slzotvorný plyn a nasadili aj vodné delo.

Migranti do policajtov hádzali cez plot kamene, kusy betónu, palice a plastové fľaše s vodou. Srbskí policajti udalosti sledovali, ale nezasiahli. Na srbskej strane sa objavili viaceré vozidlá záchrannej služby.

Protest srbskej strany

Srbský minister sociálnych vecí Aleksandar Vulin vyjadril dnes dôrazný protest proti tomu, že maďarská polícia nasadila proti davu migrantov pri hraničnom prechode Horgoš vodné delo. Informoval o tom maďarský regionálny spravodajský server Delmagyar.hu.

Pre srbskú štátnu televíziu na mieste incidentu, kde sa snažili stovky migrantov preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie, minister vyhlásil, že Maďarsko na to nemá právo.

"Prúd vody dela zasiahol druhú stranu hranice, na to nemá právo žiadna krajina, preto proti tomu dôrazne protestujem," povedal Vulin, ktorý je poverený aj riešením migračných záležitostí. Poznamenal, že chápe sklamanie migrantov po tom, čo Maďarsko uzatvorilo hranice.

Srbská polícia nezasiahla proti migrantom, ktorí na maďarských policajtov ponad plot zaútočili kameňmi a kusmi betónu. O ich pomoc požiadal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Minister oznámil, že oba hraničné prechody Röszke-Horgoš budú uzatvorené 30 dní.

Zúfalí migranti údajne cez plot prehodili dve malé deti, aby aspoň oni boli za hranicou. Deti sa pri páde zranili.

Pri pokuse prelomiť hraničné zábrany zatiaľ maďarská polícia zadržala na maďarskej strane skupinu cudzincov, viacerým nasadili putá. Dvoch zranených migrantov ošetrili záchranári.

Rada Európy chce vysvetlenie

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland požiadal maďarského premiéra Viktora Orbána o vysvetlenie novej legislatívy a krokov zameraných na zastavenie bezprecedentného prílevu migrantov.

Jagland svoju žiadosť tlmočil Orbánovi formou listu. Príslušné vysvetlenie by mal šéfovi Rady Európy poskytnúť z poverenia premiéra maďarský minister spravodlivosti, uviedla agentúra Reuters.

"Maďarsko má povinnosť chrániť tých, ktorí potrebujú ochranu. Hranice nemožno úplne uzavrieť. Pre Európu je to obrovský krok späť ...," vyhlásil Jagland.

Migranti podľa neho síce nie sú oprávnení ilegálne prekračovať štátne hranice, ale majú právo na spravodlivý proces, právo byť vypočutí vo vlastnom jazyku a rozumieť priebehu súdneho konania.

Nové maďarské zákony umožňujú urýchlenie procesu posudzovania žiadostí o azyl podaných na hraniciach, o ktorých je teraz možné rozhodnúť aj v priebehu niekoľkých hodín. Väčšinu žiadostí o štatút utečenca však maďarské úrady zamietajú.

Maďarskí policajti používajú proti migrantom vodné delo na hraničnom priechode Horgoš 2 neďaleko srbskej obce Horgoš 16. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Srbi pošlú na hranice viac policajtov

Srbsko pošle na svoje hranice s Maďarskom viac policajtov a bude sa snažiť držať migrantov v bezpečnej vzdialenosti od maďarských pohraničných zábran.

Po dnešných zrážkach medzi utečencami a maďarskou políciou to prisľúbil srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič, ktorého citovala agentúra Reuters.

"(Vyslanie policajných posíl) má zabrániť ďalším útokom na maďarskú políciu z nášho územia a tiež držať migrantov ďalej od plota, a to humánnym a zdvorilým spôsobom," vyhlásil srbský minister.

Maďarskí policajti používajú proti migrantom vodné delo na hraničnom priechode Horgoš 2 neďaleko srbskej obce Horgoš 16. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Maďarskí policajti používajú proti migrantom slzotvorný plyn na hraničnom priechode Horgoš 2 neďaleko srbskej obce Horgoš 16. septembra 2015. Migranti na srbskej strane hraníc pri juhomaďarskej obci Röszke dnes popoludní stratili trpezlivosť, prerazili plot a začali utekať na maďarskú stranu. Príslušníci zásahovej jednotky maďarskej polície proti nim použili slzotvorný plyn a nasadili aj vodné delo.
Foto: TASR/AP


Migranti skandujú na maďarsko -srbskej hranici pri obci Horgoš 15. septembra 2015 proti uzatvoreniu hraníc na maďarskej strane.
Foto: TASR/AP


Policajti pri nepokojoch migrantov zbili štáb srbskej televízie RTS

Pri dnešných nepokojoch migrantov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Horgoš-Röszke zbili maďarskí policajti členov štábu srbskej verejnoprávnej televízie RTS, informoval spravodajský server Hvg.hu odvolávajúc sa na internetovú stránku RTS.

"Maďarskí policajti členov štábu televízie zbili obuškami a rozbili im techniku. Nepomohlo ani to, že povedali, že pracujú pre štátnu televíziu," píše RTS.

K incidentu došlo okolo 18.30 h počas potláčania nepokojov migrantov na srbskej strane. Policajti nechali migrantov priblížiť sa k hranici, potom ich obuškami nútili, aby cúvli. Útoku sa nevyhli ani pracovníci RTS, ktorí nakrúcali spravodajstvo z udalostí.

Kameramana sotili k stene, udreli ho po hlave a po chrbte, potom mu rozbili kameru. Rovnako pochodil aj zvukár, zatiaľ čo reportérka utrpela poranenie ruky. Podľa štábu to policajti urobili zámerne. Pri útoku policajtov nadával srbskému štábu maďarský kameraman, ktorý ich aj urážal, tvrdili Srbi.

Televízny štáb odviezli na ošetrenie do Subotice.