Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Mijatovičová: Nemožno akceptovať popieranie či prekrúcanie holokaustu

Príbuzná obetí holokaustu stojí pri sviečkach pred pamätníkom s menami obetí holokaustu. Foto: TASR/AP

Spresnila, že k holokaustu viedla dehumanizácia a potláčanie kritických hlasov. Varovné signály boli odignorované a ľudia zatvárali oči pred eskalujúcim porušovaním ľudských práv.

Brusel/Štrasburg 24. januára (TASR) - Holokaust musí byť navždy varovaním pre všetkých ľudí pred nebezpečenstvom nenávisti, bigotnosti, rasizmu a predsudkov. S odkazom na rezolúciu OSN si v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová pripomenula Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. január. Informuje o tom spravodajca TASR.

"Naša generácia a ďalšie generácie majú zodpovednosť odovzdávať ďalej pamiatku na obete a pozostalých po tejto obrovskej tragédii. Na systematické vraždenie šiestich miliónov Židov a stratené životy mnohých ďalších obetí, ktoré boli vystavené barbarstvu holokaustu, nemožno nikdy zabudnúť," uviedla Mijatovičová v oficiálnom vyhlásení.

Nemožno akceptovať ani popieranie alebo prekrúcanie holokaustu. Pre mnohých ľudí môžu byť tieto čísla ťažko uchopiteľné, dodala.

"Za každým z čísel, ktoré tvoria hroznú štatistiku holokaustu, sa však skrýva život, nádeje, sny, identita a príbeh jednotlivca. Aby sme si skutočne uctili obete a pozostalých, musíme sa držať svojej ľudskosti a dôrazne čeliť akýmkoľvek pokusom o iných a dehumanizovať akúkoľvek osobu alebo skupinu," odkázala komisárka.

Spresnila, že k holokaustu viedla dehumanizácia a potláčanie kritických hlasov. Varovné signály boli odignorované a ľudia zatvárali oči pred eskalujúcim porušovaním ľudských práv.

"Našou povinnosťou a povinnosťou budúcich generácií je dávať pozor a zastaviť procesy, ktoré v minulosti viedli ku genocíde a iným zverstvám, a zabezpečiť, aby sa podmienky, za ktorých takéto procesy prekvitajú, nemohli rozvíjať," odkázala Mijatovičová.