Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Mijatovičová privítala ospravedlnenie vlády obetiam sterilizácie

Dunja Mijatovičová. Foto: wikipedia.org

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní odsúdila porušovanie ľudských práv a ospravedlnila sa ženám, ktoré sa stali obeťami nezákonných sterilizácií.

Brusel 24. novembra (TASR) - Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v stredu privítala ospravedlnenie slovenskej vlády obetiam nútenej sterilizácie a označila ho za "prvý dôležitý krok".

"Teraz očakávam urýchlenie pokroku v oblasti dostupného a účinného kompenzačného mechanizmu," uviedla komisárka vo vyhlásení.

Mijatovičová v júli listom adresovaným slovenskému premiérovi Eduardovi Hegerovi i ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) vyzvala vládu SR, aby vytvorila mechanizmus na zabezpečenie rýchleho a účinného prístupu k odškodneniu obetí nútenej sterilizácie žien.

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní odsúdila porušovanie ľudských práv a ospravedlnila sa ženám, ktoré sa stali obeťami nezákonných sterilizácií.

Zámerom komuniké je vyjadriť ľútosť zo strany vlády nad situáciou, v ktorej sa ocitli ženy v súvislosti so sterilizáciami v rozpore s právom. Kabinet v dôvodovej správe pripomenul, že obeťami sa stali najmä rómske ženy v období rokov 1966 – 1989 v súvislosti s niektorými štátnymi politikami, snažiacimi sa ovplyvňovať početnosť rómskej populácie aj prostredníctvom sterilizácií. Upozornil, že i v nasledujúcom období (1990 – 2004) sa mnohé ženy predovšetkým z rómskej komunity podrobili sterilizácii bez dostatočného porozumenia dôsledkom zákroku, prípadne pod tlakom zdravotníckeho personálu pri začínajúcich pôrodných bolestiach a bez dostatočného časového priestoru na premyslenie.

"Podobné manipulatívne postupy sú neprípustné a porušujú ľudské práva a slobody a demokratické princípy, k dodržiavaniu ktorých sa SR zaviazala,“ deklaroval kabinet.