Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mikronézia hlási prvého nakazeného koronavírusom

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Foto: TASR/AP

Prezident dodal, že v krajine naďalej zostávajú otvorené školy, kostoly aj všetky podniky.

Koror 11. januára (TASR) - Odľahlý tichomorský ostrovný štát Mikronézia v pondelok oznámil svoj prvý prípad ochorenia COVID-19 - skončilo sa tak jeho postavenie ako jedného z mála štátov na svete, kde sa nevyskytuje nákaza novým druhom koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Prezident Mikronézie David Panuelo označil situáciu za "znepokojujúcu". Dodal však, že prípad infekcie sa podarilo zachytiť ešte na hraniciach krajiny, z tohto dôvodu by občania mali zostať pokojní.

Pozitívny test na koronavírus mal člen posádky vládnej lode Chief Mailo, ktorá podstupovala opravy na Filipínach. Panuelo uviedol, že infikovaný muž a jeho kolegovia zostali na plavidle, ktoré kotví v lagúne.

Prezident dodal, že v krajine naďalej zostávajú otvorené školy, kostoly aj všetky podniky.

Až donedávna patrili izolované tichomorské ostrovy medzi najúspešnejšie oblasti na svete v ochrane pred pandémiou, keďže včas uzavreli svoje hranice, a to napriek tomu, že ich ekonomiky sú závislé od cestovného ruchu.

V uplynulých mesiacoch však prvé prípady infekcie zaznamenali Vanuatu, Šalamúnove ostrovy, Marshallove ostrovy, Samoa a najnovšie Mikronézia. Pandémia zatiaľ obchádza štáty Kiribati, Nauru, Palau, Tonga a Tuvalu.