Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mikronézia prerušila vzťahy s Ruskom

Na snímke zahmlené Červené námestie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ukrajina bola násilne a neospravedlniteľne napadnutá Ruskou federáciou, vyhlásil mikronézsky prezident David Panuelo, vyjadriac solidaritu s Kyjevom.

Palikir 25. februára (TASR) - Tichomorský ostrovný štát Mikronézia prerušil svoje diplomatické vzťahy s Ruskom ako gesto spolupatričnosti s Ukrajinou. Mikronézski lídri zároveň vyzvali ďalšie krajiny, aby pristúpili k podobnému kroku, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.

Väzby medzi Mikronéziou s približne 100.000 obyvateľmi a Ruskom boli oficiálne nadviazané v roku 1999, ale Moskva tam nemá veľvyslanectvo a vzájomné kontakty sú obmedzené.

"Diplomatické vzťahy medzi našimi dvoma krajinami sú prerušené. Ukrajina bola násilne a neospravedlniteľne napadnutá Ruskou federáciou," vyhlásil mikronézsky prezident David Panuelo, vyjadriac solidaritu s Kyjevom.

"Aj keď to môže byť iba malá útecha, ľudia a vláda Mikronézskych federatívnych štátov (MFŠ) podporujú vašu suverenitu a právo na existenciu," dodal Panuelo, ktorý štvrtkový vpád ruských vojsk na Ukrajinu označil za "brutálny útok".

Podľa jeho slov Mikronézia obnoví diplomatické vzťahy s Ruskom len vtedy, ak Kremeľ "preukáže uskutočniteľné záväzky voči mieru, priateľstvu, spolupráci a ľudskosti", cituje ho AFP. Panuelo zdôraznil, že obyvatelia jeho krajiny "nepociťujú voči ľudu Ruskej federácie žiadnu nevraživosť".