Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mikulec: EÚ eviduje vyše 300.000 ukrajinských utečencov, SR cez 31.000

Na archívnej snímke z 9. februára 2022 minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič ministrov vnútra varoval, že v dôsledku ruskej ofenzívy môže byť vysídlených až sedem miliónov Ukrajincov.

Brusel 27. februára (TASR) - V priebehu nedele údaj o počte utečencov, ktorí opúšťajú Ukrajinu napadnutú vojskami Ruskej federácie narastal a k večeru Európska únia evidovala už vyše 300.000 ukrajinských utečencov. Uvádza spravodajca TASR z Bruselu po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti.

Uvedené informácie pre TASR potvrdil aj minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý spresnil, že slovenské úrady mali v nedeľu večer údaje o vyše 31.000 občanoch Ukrajiny, ktorí prekročili hranice Slovenskej republiky.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič ministrov vnútra varoval, že v dôsledku ruskej ofenzívy môže byť vysídlených až sedem miliónov Ukrajincov. Podľa jeho vyjadrenia pre médiá by táto situácia mohla viesť k najväčšej humanitárnej kríze na európskom kontinente za posledných "mnoho, mnoho rokov".

"My samozrejme máme pripravené scenáre a ubytovanie na to, aby sme im poskytli čo najviac potrebnej pomoci," opísal situáciu minister Mikulec. Zároveň sa poďakoval Slovákom, ktorí v uplynulých dňoch vyjadrili "obrovskú solidaritu a obrovskú snahu pomôcť", či už individuálne alebo cez rôzne spolky a humanitárne organizácie.
Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny v stane na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Ubľa, 27. februára 2022.
Foto: TASR - František Iván

Mikulec spresnil, že nápor na hranice po prvých dňoch vojny na Ukrajine je citeľný a slovenské úrady sa snažia koordinovať svoje kroky v rámci vzniknutej krízovej situácie. Podľa jeho slov bol vytvorený operačný štáb pod vedením prvého viceprezidenta Policajného zboru SR a od nedele funguje aj permanentný krízový štáb v Sobranciach na východe Slovenska. Tento štáb operatívne rieši všetky úlohy, napríklad prerozdeľovanie utečencov do rôznych lokalít.

"Prirodzene nie všetko je hneď úplne ideálne, tá situácia sa dynamicky vyvíja, ale dostávam informácie krok za krokom a postupne to zdokonaľujeme," vysvetlil Mikulec. Dodal, že na ceste sú napríklad ďalšie stany, ktoré zaistia, aby utečenci na vybavenie úradmi nemuseli čakať vonku v zime.

Slovenský minister vnútra pripomenul, že až bude aktivovaná smernica EÚ o poskytnutí dočasného útočiska utečencov (prijatá v roku 2001 po vojnách v krajinách bývalej Juhoslávie), úrady budú mať ešte viac možností, aby utečencom z Ukrajiny v čo najrýchlejšom čase poskytli všetko, čo potrebujú.