Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Milanovič očakáva, že sa prílev migrantov po voľbách v Turecku zmierni

Zoran Milanovič, archívne foto. Foto: TASR/AP

Chorvátsky premiér ani dnes nepripustil, že by chorvátske úrady boli v uplynulých týždňoch zlyhali pri riešení situácie okolo utečeneckej vlny.

Záhreb 27. októbra (TASR) - Po parlamentných voľbách v Turecku by počet migrantov smerujúcich do Chorvátska mohol byť nižší. Vyhlásil to dnes v Záhrebe predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič, ktorý nepriamo poukázal na možnosť, že sa Ankara a Berlín dohodnú po voľbách na prijatí utečencov.

Milanovič zdôraznil, že Chorvátsko nemieni byť záchytným centrom. Pred nedávnym summitom o migrantoch v Bruseli si tým bol istý na 100 percent, teraz je o tom presvedčený na 105 percent, uviedla agentúra MTI.

Za desať dní - 1. novembra sa v Turecku uskutočnia parlamentné voľby - po nich uvidíte, k akým zmenám dôjde, zahral sa chorvátsky premiér na prognostika.

Milanovič ani dnes nepripustil, že by chorvátske úrady boli v uplynulých týždňoch zlyhali pri riešení situácie okolo utečeneckej vlny. "Niektorým sa nepáči, že sme priveľmi efektívni. Nepáči sa im, že prirýchlo sa o ľudí postaráme, dáme im najesť a prepravujeme ich o 300 kilometrov na Západ," vyhlásil.

Podľa chorvátskeho premiéra jeho krajina zvládla spomínané úlohy organizovane, efektívne, pokojne a humánne, lepšie ako iní.