Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Milanovič skritizoval Západ za sľúbené dodávky tankov na Ukrajinu

Bývalý chorvátsky premiér Zoran Milanovič skladá prezidentský sľub počas inaugurácie v Záhrebe 18. februára 2020. V tejto pozícii tak nahradí doterajšiu hlavu štátu Kolindu Grabarovú-Kitarovičovú. Foto: TASR/AP

Chorvátsky prezident si vybudoval povesť proruského podporovateľa, čo však viackrát poprel.

Záhreb 30. januára (TASR) - Chorvátsky prezident Zoran Milanovič v pondelok skritizoval západné krajiny za poskytovanie tankov a iných zbraní Ukrajine na boj proti ruským inváznym silám. Tvrdí, že poskytovanie zbraní Kyjevu iba predlžuje konflikt. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Milanovič uviedol, že je "šialené" myslieť si, že Rusko môže byť porazené v konvenčnej vojne. "Som proti posielaniu akýchkoľvek zbraní. Predlžuje to konflikt. Čo je cieľom? Rozpad Ruska, zmena vlády? Hovorí sa aj o roztrhaní Ruska. Je to šialené," povedal novinárom v chorvátskej metropole Záhreb.

Milanovič je prezidentom Chorvátska, členskej krajiny Severoatlantickej aliancie, od roku 2020. V prezidentských voľbách na prelome rokov 2019 a 2020 kandidoval ako ľavicovo orientovaný liberálny kandidát, protipól ku konzervatívnej vláde, ktorá je v súčasnosti v krajine pri moci. Následne sa však prezident obrátil k populistickému nacionalizmu a v súčasnosti kritizuje západnú politiku voči Rusku, ako aj voči Balkánu, vysvetľuje AP.

Milanovič si časom vybudoval povesť proruského podporovateľa, čo však viackrát poprel. V uplynulých mesiacoch bol proti vstupu Fínska a Švédska do NATO a odmietol tiež výcvik ukrajinských vojakov pod vedením EÚ v Chorvátsku.

USA nedávno oznámili, že Ukrajine poskytnú 31 tankov Abrams, Nemecko zasa Kyjevu sľúbilo dodanie 14 tankov Leopard 2 a povolilo ostatným krajinám urobiť to isté. Chorvátsky prezident povedal, že "od roku 2014 do 2022 sme sledovali, ako niekto provokuje Rusko s úmyslom rozpútať túto vojnu".

"Čo je cieľom tejto vojny? Vojna proti jadrovej veľmoci, ktorá je vo vojne s inou krajinou? Existuje konvenčný spôsob, ako poraziť takúto krajinu?" pýtal sa Milanovič. "Kto za to zaplatí? Európa. Amerika platí najmenej... Ani jeden americký tank nepôjde na Ukrajinu v nasledujúcom roku. Pošlú tam iba nemecké tanky," dodal.

Hoci má prezident v Chorvátsku najmä reprezentatívnu funkciu, je tiež najvyšším veliteľom ozbrojených síl. Najnovšie Milanovičove protizápadné prejavy zahanbili vládu krajiny, ktorá plne podporuje Ukrajinu v jej boji proti ruskej agresii, píše AP.