Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Chorvátska súhlasil s pápežom, že očkovanie je skutkom lásky

Na archívnej snímke Zoran Milanovič v Záhrebe 18. februára 2020. Foto: TASR/AP

Milanovič v rozhovore s novinármi vo Vatikáne vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať, ale poznamenal, že aj oni majú právo na ochranu pred svojvôľou.

Vatikán 15. novembra (TASR) - Pápež František prijal v pondelok na osobnej audiencii prezidenta Chorvátskej republiky Zorana Milanoviča, ktorý sa stretol aj s vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom a sekretárom pre vzťahy so štátmi Paulom Richardom Gallagherom.

Ako informoval spravodajský web Vatican News, rozhovory sa týkali hodnotenia bilaterálnych vzťahov a ďalšieho rozvoja spolupráce. František a Milanovič hovorili tiež aj témach medzinárodného a regionálneho charakteru vrátane situácie Chorvátov v Bosne a Hercegovine, ale aj o očkovaní proti chorobe COVID-19.

Agentúra HINA uviedla, že po súkromnej audiencii u pápeža Milanovič pred novinármi povedal, že súhlasí s pápežovým názorom, že očkovanie je "skutkom lásky."

"I napomáhať tomu, aby tak urobila väčšina ľudí, je skutkom lásky. Lásky k sebe samému, lásky k príbuzným a priateľom, lásky ku všetkým národom," uviedol pápež ešte v auguste v posolstve adresovanom krajinám Latinskej Ameriky.

Podľa názoru Milanoviča sa pápežov postoj nelíši od nedávneho vyhlásenia chorvátskych biskupov, v ktorom uviedli, že očkovanie by malo byť dobrovoľné a testovanie by malo byť neinvazívne.

"Vo Vatikáne boli všetci zaočkovaní a zdá sa, že vedecký pohľad na túto záležitosť prevláda, hoci rúška sa veľmi nenosia," konštatoval Milanovič.

Dodal, že má problém s obmedzeniami, ktorých cieľom je brániť šíreniu covidu - podľa jeho názoru totiž nie sú založené na vede.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

"Vakcíny vymyslelo niekoľko brilantných mozgov a tento nezmysel s protiepidemickými opatreniami nemá s vedou nič spoločné," vyhlásil chorvátsky prezident.

Pripomenul, že "v Rakúsku od dnešného dňa zakazujú neočkovaným ľuďom opustiť svoje domovy". "Čo to je? To je veda resp. pripomínajú tieto metódy tridsiate roky?"

Milanovič v rozhovore s novinármi vo Vatikáne vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať, ale poznamenal, že aj oni majú právo na ochranu pred svojvôľou.

"Pýtam sa, kde sú bojovníci za ľudské práva, kde je Európsky súd pre ľudské práva, ktorý má ambíciu meniť ústavy krajín? Nikde ho nevidno," vyhlásil Milanovič s tým, že by si rád vypočul názor súdu na práva ľudí, ktorí majú zákaz opustiť svoje domovy, pretože nie sú očkovaní.

Milanovič konštatoval, že pápež František má "zaujímavé názory na Brusel ako na trochu odcudzené centrum moci, ktoré nechápe, že európske štáty sú historicky národnými štátmi."

Chorvátsky prezident informoval, že pápeža pozval na návštevu svojej krajiny.

Dodal, že vo Vatikáne sa hovorilo aj o rok neobsadenom poste chorvátskeho veľvyslanca vo Vatikáne. Ako poznamenala agentúra HINA, v súvislosti s ním sa spomína meno Davora Stiera, čo Milanovič v súlade so zaužívanou praxou - nezverejňovať mená budúcich veľvyslancov - nekomentoval. Pred novinármi však spomenul, že Stier bol ešte nedávno redaktorom ustašovských novín v Argentíne.