Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Milície Basídž pri nepokojoch obetujú svoje životy, vyhlásil Chameneí

Na archívnej fotografii Iránci protestujú proti smrti 22-ročnej Mahsy Aminiovej po tom, čo ju minulý mesiac zadržala mravnostná polícia v Teheráne. Foto: TASR/AP

Dobrovoľné milície Basídž, napojené na iránske Revolučné gardy, stoja na čele vládnych zásahov voči protestom, ktoré sa rozšírili na celé územie krajiny.

Teherán 26. novembra (TASR) - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v sobotu vyhlásil, že členovia milícií Basídž obetujú svoje životy pri potláčaní "nepokojov", ktoré v krajine vypukli v septembri po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Dobrovoľné milície Basídž, napojené na iránske Revolučné gardy, stoja na čele vládnych zásahov voči protestom, ktoré sa rozšírili na celé územie krajiny.

"Obetovali svoje životy, aby ochránili ľudí pred výtržníkmi," povedal Chameneí v televíznom prejave.

Úrady v Teheráne obvinili z organizovania týchto protestov zahraničných nepriateľov Iránu a ich agentov, pripomína Reuters. Celoštátne demonštrácie vypukli po smrti Amíníovej 16. septembra po tom, čo bola zadržaná teheránskou mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Iránska aktivistická tlačová agentúra HRANA uviedla, že protesty si do piatku vyžiadali 448 obetí na životoch, medzi ktorými je aj 63 detí. Zahynulo pri nich aj 57 členov bezpečnostných síl a približne 18.170 osôb bolo zatknutých, cituje Reuters.

Na ukončenie "zbytočného" použitia sily proti demonštrantom v Iráne vyzval vo štvrtok na mimoriadnom zasadaní Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Organizácia Spojených národov v utorok odsúdila čoraz tvrdšie zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov.